środa, 11 kwietnia 2012

Sernik waniliowy z białą czekoladą

Hej ;)
Dopiero dziś jestem w stanie cokolwiek wykrzesać z siebie. Święta  minęły pod hasłem "smacznie i dobrze", czyli pewnie ze 2 kg więcej, no i oczywiście nie obeszły się bez wizyty na ostrym dyżurze ( to u mnie swojego rodzaju tradycja w rodzinie - chorowanie na Święta ).

Przepisów mam klika w zanadrzu, przedświąteczne też gdzieś się znajdą, a więc czeka was intensywnie śledzenie postów przez najbliższe dwa tygodnie. Mam nadzieję, że zgłodniejecie i liczę na to, że nie macie dosyć słodkości po Wielkanocy, bo dziś zaczynam przepisem na SERNIK. 

Wyszedł niesamowicie puszysty, nie kruszył się przez dodatek tłuszczu do masy, a wielozbożowy spód z zapieczonym masłem dodał orzechowego posmaku. Ten sernik przejdzie jako jeden z lepszych w archiwum gastronomyGO!


WANILIOWY SERNIK
NA WIELOZBOŻOWYM SPODZIE
Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

- sernik -
- 1 kg sera z wiaderka
- 1,5 szklanki cukru
- 8 jajek
- 2/3 kostki masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 3-4 laski wanili

- polewa -
- 100 gram białej czekolady
- 100 ml śmietanki

- spód -
- 250 gram herbatników wielozbożowych
- 125 gram rozpuszczonego masła

  • SPÓD: Herbatniki kruszymy na proszek. Ja zmiksowałam je w blenderze. Mieszamy z rozpuszczonym, lekko przestudzonym masłem i wyklejamy spód blachy ( u mnie dość spora 26 X 30 cm) .
  • MASA SEROWA: Wszystkie żółtka plus 2 białka ubijamy z cukrem w mikserze do białości. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo ser, rozpuszczone i przestudzone masło, ziarna z laski wanilii i na sam koniec 2 łyżki kaszy manny. Całość miksujemy, aż masa będzie gładka.Teraz ubijamy na sztywno pozostałe 6 białek, dodajemy do ciasta i całość delikatnie mieszamy łyżką, aby nie zniszczyć piany.
  • PIECZENIE:  Boki formy smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Pieczemy w 150 stopniach ( po 30 min. należy zwiększyć do 160-165 stopni ) około godziny.
  • POLEWA: Pokruszoną czekoladę zalewamy zagotowaną śmietanką i całość mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wystudzony sernik należy polać powstałą masą.

19 komentarzy:

  1. sernika nigdy dosc, choc robilam tez na swieta nie pogardzilabym kawaleczkiem z tego slicznego zdjęcia. Wygląda niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek super, jakoś tak trudno ostatnio zaspokoić mi chęć na sernik, od razu bym kawałek wciągnęła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziku, dziku zjem Twoją porcję jak wróce do domu! Om mon nom nom!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha - wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek wyglada na pyszny .Na takim spodzie jeszcze nie robiłam .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. serniki z białą czekoladą są absolutnie genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki na świątecznym stole to ideał :).

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam!muszę ten przepis wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. ahh te serniki, tyle się ojadłam na Święta ale znalazłabym jeszcze miejsce na taki ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie jeszcze sernik ze świąt się ostał, więc jeszcze chwila minie do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak, ja już zgłodniałam i chętnie bym takiego sernika zjadła. Oj bardzo chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie ma to jak świąteczne pozostałości, pamiątki, w postaci dodatkowych kilogramów. ale co... raz w roku można!

    kocham serniki. mogłabym tylko je wcinać, są tak bardzo uzależniające!
    ach.

    PS: czytałam Twoje wpisy w książeczce Glamour. gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik moje ulubione ciacho, z białą czekolada nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!