Cześć!
W zeszłym roku, na Wielkanoc, robiliśmy wersję tej rolady z żurawiną, pistacjami i serem pleśniowym. I dwa lata temu zresztą chyba też... Głupio było nam zrobić ją po raz trzeci, więc zmieniłyśmy farsz. Nie chciałam rezygnować z tego przepisu w trakcie tych Świąt, gdyż jest rewelacyjny, a rolada idealnie się spisuje jako przystawka na zimno czy po prostu na kanapki. Tym razem postawiłyśmy na mozzarellę, marynowany pieprz, pomidory suszone, oliwki i kapary. Na szczęście wszystko wszystkim smakowało.
ROLADA Z INDYKA
( suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowany pieprz )
- 600-700 gram piersi z indyka
- 1 jajko
- 100 ml śmietany 18% (gęstej)
- 10 szt. suszonych pomidorów (około)
- garść marynowanego pieprzu
- garść oliwek
- pół garstki kaparów
- 100 gram mozzarelli
-sól ziołowa, bazylia, czosnek granulowany suszony
- Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.
- Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.
- Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta spokojnie można skorygować go odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.
- Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.
- Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy, dodajemy bazylii i czosnku do smaku.
- Do naszego farszu dodajemy pokrojone oliwki i pomidory na kostkę, kapary i pieprz marynowany.
- Całość mieszamy do jednolitej konsystencji z mozzarellą pokrojoną na drobne kawałki.
- Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.
- Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony.
- Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami
- Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach
- Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.
- Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Dosłownie ociupinę, 1/3 wysokości niskiej formy.
- Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.
Gdyby dla kogoś wydawało się to wciąż za trudne, podaję linka do zdjęć krok po kroku, które bardzo ułatwią sprawę. Zdjęcia jak wykonać roladę krok po kroku .
O, bardzo ładne wnętrze!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale cudeńko przygotowałaś,pięknie prezentuje się i za pewnie przepysznie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory pycha! cała rolada prezentuje się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńznakomite nadzienie :).
OdpowiedzUsuńmam dziwne wrażenie, że w moim indyku farsz po pokrojeniu nie trzymałby się mięsa :)
OdpowiedzUsuńTrzeba by się było troszeczkę napracować, żeby to jakoś wyglądało :)
PYSZNA ROLADA!Moje smaki, więc na pewno kiedyś skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńrolada jest wspaniała! oliwi i suszone pomidory, ach ^^
OdpowiedzUsuńoliwki, suszone pomidory i mozzarella... pycha! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń