sobota, 14 kwietnia 2012

Rolada z indyka (z pieprzem marynowanym, pomidorami suszonymi i oliwkami)

Cześć!
W zeszłym roku, na Wielkanoc, robiliśmy wersję tej rolady z żurawiną, pistacjami i serem pleśniowym. I dwa lata temu zresztą chyba też... Głupio było nam zrobić ją po raz trzeci, więc zmieniłyśmy farsz. Nie chciałam rezygnować z tego przepisu w trakcie tych Świąt, gdyż jest rewelacyjny, a rolada idealnie się spisuje jako przystawka na zimno czy po prostu na kanapki. Tym razem postawiłyśmy na mozzarellę, marynowany pieprz, pomidory suszone, oliwki i kapary. Na szczęście wszystko wszystkim smakowało.


ROLADA Z INDYKA
( suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowany pieprz )

- 600-700 gram piersi z indyka
- 1 jajko
- 100 ml śmietany 18% (gęstej)
- 10 szt. suszonych pomidorów (około)
- garść marynowanego pieprzu
- garść oliwek
- pół garstki kaparów
- 100 gram mozzarelli
-sól ziołowa, bazylia, czosnek granulowany suszony

  • Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.
  • Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.
  • Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta spokojnie można skorygować go odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.
  • Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.
  • Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy, dodajemy bazylii i czosnku do smaku.
  • Do naszego farszu dodajemy pokrojone oliwki i pomidory na kostkę, kapary i pieprz marynowany.
  • Całość mieszamy do jednolitej konsystencji z mozzarellą pokrojoną na drobne kawałki.
  • Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.
  • Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony.
  • Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami
  • Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach
  • Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.
  • Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Dosłownie ociupinę, 1/3 wysokości niskiej formy.
  • Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min. 
Gdyby dla kogoś wydawało się to wciąż za trudne, podaję linka do zdjęć krok po kroku, które bardzo ułatwią sprawę. Zdjęcia jak wykonać roladę krok po kroku .

10 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie! Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ale cudeńko przygotowałaś,pięknie prezentuje się i za pewnie przepysznie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. suszone pomidory pycha! cała rolada prezentuje się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam dziwne wrażenie, że w moim indyku farsz po pokrojeniu nie trzymałby się mięsa :)
    Trzeba by się było troszeczkę napracować, żeby to jakoś wyglądało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. PYSZNA ROLADA!Moje smaki, więc na pewno kiedyś skorzystam z przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rolada jest wspaniała! oliwi i suszone pomidory, ach ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. oliwki, suszone pomidory i mozzarella... pycha! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!