Hej ;)
Tak jak wspominałam, miałam lekki nadmiar ciasta francuskiego, a termin ważności nieubłaganie się kończył, więc oto przed wami kolejna wariacja prosto z mojej głowy!
Tak jak wspominałam, miałam lekki nadmiar ciasta francuskiego, a termin ważności nieubłaganie się kończył, więc oto przed wami kolejna wariacja prosto z mojej głowy!
CIASTO FRANCUSKIE Z SŁODKIM KREMEM
I
POMARAŃCZAMI
I
POMARAŃCZAMI
-1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier
- 1 pomarańcz
- odrobina soku z pomarańczy
- cukier puder
- 2 op. serka do kanapek typu Ostrowia, Turek
- syrop z sosny ( może być miód )
- PRZYGOTOWANIE: Filetujemy pomarańcza i zostawiamy sok, który wyciekł nam przy pracy. Serek ucieramy z cukrem pudrem (dowolna ilość, tak aby nam smakowało) oraz łyżką/dwoma odstawionego soku.
- CIASTO: Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Boki odcinamy i nakładamy na końce, tak, aby powstał brzeg. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w 220 stopniach do zrumienienia.
- WYKONANIE: Gdy ciasto przestygnie, smarujemy je kremem, układamy pomarańcze i polewamy miodem/syropem.
,Lekki nadmiar' przerodził się w coś absolutnie pysznego!
OdpowiedzUsuńPoproszę...
bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńmmm rozkoszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na moje ukochane ciasto francukie:)
OdpowiedzUsuńJa dziś będę mieć francuskie na ostro :)
OdpowiedzUsuńFrancuskie dobre na każdą okazję!
OdpowiedzUsuńz pomarańczą zdecydowanie na tak :).
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie to jedno z moich ulubionych, ale w połączeniu z pomarańczą jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis, naprawdę warty polecenia, goście byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń