wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto francuskie z słodkim kremem i pomarańczami

Hej ;)
Tak jak wspominałam, miałam lekki nadmiar ciasta francuskiego, a termin ważności nieubłaganie się kończył, więc oto przed wami kolejna wariacja prosto z mojej głowy!


CIASTO FRANCUSKIE Z SŁODKIM KREMEM
I
POMARAŃCZAMI 

-1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier
- 1 pomarańcz
- odrobina soku z pomarańczy
- cukier puder
- 2 op. serka do kanapek typu Ostrowia, Turek
- syrop z sosny ( może być miód )


  • PRZYGOTOWANIE: Filetujemy pomarańcza i zostawiamy sok, który wyciekł nam przy pracy. Serek ucieramy z cukrem pudrem (dowolna ilość, tak aby nam smakowało) oraz łyżką/dwoma odstawionego soku.
  • CIASTO: Rozwałkowujemy ciasto  na kształt prostokąta. Boki odcinamy i nakładamy na końce, tak, aby powstał brzeg. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w 220 stopniach do zrumienienia.
  • WYKONANIE: Gdy ciasto przestygnie, smarujemy je kremem, układamy pomarańcze i polewamy miodem/syropem.

9 komentarzy:

  1. ,Lekki nadmiar' przerodził się w coś absolutnie pysznego!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na moje ukochane ciasto francukie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dziś będę mieć francuskie na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Francuskie dobre na każdą okazję!

    OdpowiedzUsuń
  5. z pomarańczą zdecydowanie na tak :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych, ale w połączeniu z pomarańczą jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, naprawdę warty polecenia, goście byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!