czwartek, 8 września 2011

1. Retro deser, czyli jabłka z dżemem pod bezową czapą ! :)

Hej!
Dzisiaj w końcu pierwszy przepis z mojej kryzysowej rozpisówki. Zaczynam od deseru. Taniego ( zgodnie z założeniem ;)) i do tego szybkiego. Polubi go każdy. Idealny na nagły spadek cukru! :)



KOSZT:
jabłka: 1,95 zł
dżem: bezcenny; kupiony wieki temu ;)
białka; czyli inaczej dwa jajka: powiedzmy złotówka
masło: zawsze pod ręką w lodówce.
mąka ziemniaczana: jw. ;) (tylko, że w szafce) :)
SUMA: zaokrąglijmy -> 3 zł / 4 porcje !
ZOSTAŁO:  97 zł


Deserowe jabłka
faszerowane dżemem pod bezową czapą!

- 2 duże jabłka
( najlepiej dojrzałe Antonówki )
- dżem
 (jaki lubicie. Ja akurat miałam własnej roboty morelowo-brzoskwiniowy)
- 3 białka
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka mąki ziemnaczanej




Jabłuszka myjemy i przekrawamy na pół. Następnie łyżką wygrzebujemy wnętrzności i napełniamy nasze łódeczki dowolnym dżemem. Układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach. Nie powiem wam dokładnie ile. Nie patrzyłam :P


Podczas rumienienia się jabłek ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru i mąki. Gdy jabłka będą już zrumienione, wyjmujemy na sekundkę i nakładamy pianę z białek na każde jabłuszko. Wkładamy z powrotem, obniżamy temperaturę do 160-150 stopni i trzymamy do zrumienienia się tarty.


9 komentarzy:

  1. bezowa czapa jest super :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne kropeczkina naczyniach :) na nagly spadek cukru - bezcenne ;) retro przepis, aktualny od zawsze na zawsze! super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na prawdę retro;) podoba mi się;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! musza być mega słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie klimaty, a widok tych jabłek sprawił, że zaczęłam się ślinić ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser za 3zł, gratuluję :D.
    (Zżera mnie zazdrość na widok tych różowych naczynek :) )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok, to lubię - od października będę tu na pewno zaglądać częściej w takie tańsze kulinarne rewiry :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna propozycja. Cieszy zarówno kubki smakowe jak i kieszeń:)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!