środa, 28 września 2011

8. Zupa krem z pieczonych ziemniaków

Uwielbiam zupy kremy. Gdybym miała wskazać moje ulubione to na pewno byłaby to brokułowa, serowa, krem z pomidorów no i od wczoraj krem z pieczonych ziemniaków. Rewelacyjny przepis i niespotykany smak. Spróbowałam z ciekawości, bo nie często widzę taką propozycję. Opłaciło się. Mam kolejną ulubioną zupę :)



zupa krem z pieczonych ziemniaków
(przepis zmodyfikowany przeze mnie ;))
- 400 gram ziemniaków upieczonych z dodatkiem oliwy i gałki
- 250 gram kalafiora
- 1 łodyżka selera naciowego dla smaku
- przyprawa curry i 5 smaków
- sól i pieprz
- trochę wody
- mleczko kokosowe
- grzanki stworzone z bagietki zapieczonej w piekarniku z oliwą truflową


Przyrządzamy wpierw ziemniaki. Obrane lekko gotujemy w osolonej wodzie. Nie dłużej niż 5-6 min. Wystudzone przekładamy do miski gdzie dokładnie łączymy z oliwą i gałką. Nie podaję dokładnej ilości, gdyż jest to kwestia indywidualna w tym przypadku. Przekładamy na blachę wyłożoną folią i pieczemy do zbrązowienia w 250 stopniach.
W międzyczasie na oliwię w garnku przesmażamy po łyżce curry i 5 smaków do momentu, aż zaskwierczą. Wtedy dodajemy drobniutko pokrojony seler i kalafior i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy już zmiękną dodajemy upieczone ziemniaki, solimy i pieprzymy i chwilę razem wszystko gotujemy. 

Następnie całość traktujemy blenderem. Gdyby masa była za gęsta można spokojnie dodać bulionu warzywnego bądź wody. Jednak odradzam używanie wody, bo rozrzedza nam ona smaki zamiast jak bulion, podtrzymywać je.

Podajemy z kleksem mleczka kokosowego i grzankami z bagietki, zapieczonymi w piekarniku i  polanych oliwą truflową.

P.S.: koszty ( ceny w przybliżeniu ;) i proporcjonalne do zużytej ilości) -> ziemniaki 2 zł, kalafior 3 zł, mleko 4,90 zł, seler 1 zł, przyprawa 5 smaków 2,20 zł. Razem przybliżając 14 zł. Zostało 15 zl ;/


***
Przepis bierze udział w akcji - mistrzowie patelni - ciepło, cieplej, gorąco!

4 komentarze:

  1. chętnie bym spróbowała. Ta zupa nie jest mdła? Ja zawsze do kremów dodaję czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję! Musi smakować niewyobrażalnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bardzo lubię zupy kremy. Przepis bardzo ciekawy i brzmi smaczniasto, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, ale ciekawa zupka! Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!