Cześć!
Zrobienie tego cuda zajęło mi nawet niecałe 10 min. Nie zdawałam sobie też sprawy, że będzie to aż takie smaczne. Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawki z ogórkiem i dodatkiem mięty. Od dzisiaj będę to robić częściej. Moja propozycja będzie idealnie pasować do wszelakich grillowanych mięs, biorąc pod uwagę, iż sezon ogródkowo-wyżerkowy już dawno się zaczął. Taka sałatka napewno zrobi wrażenie na podwórkowej imprezie. Zaskoczycie znajomych i ich podniebienia.
Sałatka z truskawkami i ogórkami z dressingiem kokosowo-miodowym
Sałatka:
- truskawki 400 gram
- ogórek 250 gram ( najlepiej ten polski :D )
Dressing:
- syrop kokosowy 50 ml
- miód 20-30 ml
- sok z jednej cytryny
- świeża mięta
Cóż... Nie mam się co tu zbytnie rozpisywać. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Ogórek w kosteczkę. Dressing mieszamy w słoiczku. Zupełnie tak samo jak polecałam w przepisie na sałatę z vinegrettem (przepis TU: Klik!)
Miętę drobno siekamy i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe, więc teraz pora na ropieszczanie kubków smakowych ;)
***
Odważna sałatka:), ale mam przeczucie, że bardzo pyszna:)
OdpowiedzUsuńudane polaczenie i pod wzgledem smakowym i kolorystycznym:)
OdpowiedzUsuńoch, a ja chyba nie dorosłam jeszcze do takich eksperymentów. Gratuluję odwagi. Ania
OdpowiedzUsuńA mi się podoba!:)
OdpowiedzUsuńBarzo smacznie wygląda ! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo *
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Coś czuję, że u mnie też taka będzie!! :-)
OdpowiedzUsuń