wtorek, 18 września 2012

Bo sałatka grecka jest podawana bez sałaty!

W Grecji spędziłam długie 6 miesięcy. Pracując oczywiście. Efektem ubocznym była przyjemna dla oka opalenizna (w kolorze kurczaczka z rożna) oraz 5 kilo więcej. A to wszystko dzięki oczywiście wspaniałej kuchni śródziemnomorskiej! Nie mogłam się jej oprzeć.. Niby - 'lekka i zdrowa', a okazała się wrogiem dla mojego ciała.

Śmieję się jak widzę w restauracji sałatkę grecką z większą ilością sałaty niż pozostałych składników i z miłą chęcią wspominam (ale to już w domu nad swoją wersją, bliższą oryginału), ciężkie, ale za to smaczne czasy!

SAŁATKA GRECKA
- 1 zielona papryka
- 1 opakowanie fety
- garść oliwek z pestkami
- pół ogórka
- pomidor
- czerwona cebula
- oliwa extra vergine
- sok z 1/2 cytryny
- suszone oregano, sól, pieprz

  • WYKONANIE: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Paprykę przekroić na pół i kroić w półplasterki. Ogórek i pomidor w kostkę, cebulę w piórka. Przełożyć do miski. Dodać następnie pokrojoną w kostkę fetę oraz oliwki w całości. Polać oliwą, dodać sok z cytryny, przesypać oregano. 
Całość wymieszać i pałaszować ten pyszny bałagan!

piątek, 14 września 2012

Burrito Tortilla

Nie ukrywam, iż od czas do czasu, miewam ochotę spałaszować dobrą tortillę. Przeważnie przygotowuję je klasycznie: sos czosnkowy, sałata, pomidor (broń Boże z ogórkiem!), grillowana pierś kurczaka. Tym razem postawiłam jednak na burrito. I powiem wam, że to połączenie przechodzi na razie jako najlepsze! Koniecznie do powtórki!


BURRITO TORTILLA
(na 4 porcje)

- 1 op. placków pszennych
- 500 gram mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku 
- olej do smażenia
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka ostra/słodka - do smaku
(ja użyłam przyprawy do burrito kotany,- miałam możliwość wypróbowania)
- 1-2 woreczki ryżu
- 1 puszka (mała) kukurydzy
- świeża kolendra
- 330 gram gęstego jogurtu naturalnego

  • MIĘSO: Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę. Przesmażam na odrobinie oleju do zrumienienia. Następnie dodaję mięso i smażę całość około 8 min. Teraz dodaję koncentrat pomidorowy. Całość chwilę jeszcze smażę. Na sam koniec doprawią solą, pieprzem i papryką. Zdejmuję z ognia.
  • INNE: W trakcie przyrządzania mięsa ryż gotujemy na sypko. Kukurydzę odcedzamy, kolendrę myjemy i siekamy.
  • WYKONANIE: Na podgrzanym placku (można w mikro), pośrodku, układamy podłużny pasek ryżu. Przykrywamy mięsem, dokładamy kolendrę i kukurydzę. Przykrywamy jogurtem naturalnym. Całość zawijamy. Smacznego!

piątek, 7 września 2012

Przepis, który wykorzystasz jutro rano!

Nie ważne, że pora bardziej kolacyjna niż śniadaniowa. Ważne jest to, że znów buszuję w kuchni i chce mi się, chce mi się gotować! 
Ostatnio więcej miałam spraw na głowie niż włosów, tak więc kuchnię zostawiłam w spokoju. Teraz, kiedy wszystko zaczęło się układać, mogę w spokoju oddać się temu co kocham. I (tu zwłaszcza do siostry) nazywaj mnie pie******m dzieckiem szczęścia, bo nim kurde jestem! :)


PLACUSZKI JOGURTOWE

- 2 op. jogurtu (180-200 gram)
- 2 jajka
- 3/4 - 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku
- szczypta soli i odrobina cukru

  • WYKONANIE: Jogurty rozmieszać dobrze z jajkami. Najlepiej trzepaczką. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i cukrem. Ciasto powinno być gęstej konsystencji. Smażymy na patelni z obydwu stron na złocisty kolor. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem, suche itp. Do wyboru do koloru!

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta na czekoladowym spodzie cytrynowo-kokosowo-pomarańczowa

Wakacje na talerzu.


TARTA CZEKOLADOWA
-CYTRYNOWO-
-KOKOSOWO-
-POMARAŃCZOWA-

ciasto
- 45 dag mąki
- 25 dag masła
- 13 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- czubek łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa cytrynowa
- sok z 2-ch cytryn (zmierzcie dokładnie ile ml)
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
 - 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
 
warstwa pomarańczowa
- sok z pomarańczy (tyle samo, co cytrynowego)
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
 - 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 5-6 kropli soku z buraka
 
inne
- wiórki kokosowe
- masło do nasmarowania formy
- mąka do obsypania formy
 
  • CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem i cukrem oraz kakao (wpierw wszystkie suche). Następnie dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki. Rozcieramy całość rękoma, aby powstało nam coś, w stylu 'zacierek'. Rozcieramy masło z mąką i resztą składników z użyciem jak najmniejszej ilości siły. Ważne, aby nie rozgrzać masła. Teraz wbijamy jajko i dodajemy wodę, a całość energicznie zagniatamy. Całość schładzamy około 30 min.  Następnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy formę (u mnie 26 cm)  nasmarowaną masłem i oprószoną mąką w celu późniejszego wyjęcia ciasta w całości. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy wpierw 10 min w 180 stopniach, aż boki się zetną, następnie wyjmujemy całe obciążenie i pieczemy dalej, aż cała tarta się upiecze. Dalej w 180 stopniach. U mnie zajęło to około 15-20 min. Wyciągamy upieczony spód. Wyjmujemy z formy, studzimy.

  • MASA CYTRYNOWA: Sok z cytryn, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny przełożyć na spód tarty, solidnie obsypać wiórkami kokosowymi.
  • MASA POMARAŃCZOWA: Sok z pomarańczy, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Zabarw sokiem z buraka. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny przełóż na masę cytrynową, obficie obsyp wiórkami.

  • INNE:  Tarta jest dość czasochłonna, ale warta efektu. Najlepiej powinna odstać 'swoje' w lodówce, przez noc. Przed podaniem wyciągnijcie ją na 10 min. Pamiętajmy, że ciasto kruche nie powinno być przechowywane w zimnie, ale ze względu na krem nie za bardzo jest inne wyjście ;)

piątek, 10 sierpnia 2012

Rewelacyjne Tagliatelle z resztek, który każdy zrobi tu i teraz!

Hej :)
Chyba od tygodnia trułam w domu, że mam ochotę zjeść makaron ze śmietaną 30%. Wiem, wiem..  tłusto i niezdrowo, ale przecież to nie moja wina, że ta ochota odejść wcale nie chciała, a o zamianie na 18% nie chciała słuchać... Stworzyłam przepyszny makaron, kiedy mój kryzys na tłuste osiągną maksimum. Wzięłam to, co znalazłam i wyczarowałam niezdrowe cuuuudo! Wiem, że może to żadna rewelacja, ale wyszło takie pyszne, że postanowiłam się z wami podzielić :) Podawajcie z rapacholinem ;)


TAGLIATELLE Z RESZTEK
W SOSIE SEROWYM 
Z SALAMI

(porcja na 2 osoby)

- 7-8 gniazdek makaronu tagliatelle
- 250 ml śmietany 30%
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 10-12 plasterków salami
- 3 garści żółtego sera startego na dużych oczkach
- sól, pieprz, kolendra
- oliwa

  • WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente. Na patelni zeszklij na oliwie cebulę z czosnkiem. Dorzućcie pokrojone w kostkę salami i razem całość duście (ok. 3 minut). Zalejcie następnie śmietaną i zredukujcie jej ilość do konsystencji gęstego sosu. W międzyczasie dorzucajcie starty żółty ser i kontrolujcie gęstość. Przyprawcie do smaku. Wymieszajcie na patelni z makaronem. Smacznego!

środa, 8 sierpnia 2012

Suflet jagodowy


SUFLET JAGODOWY


 - 3 żółka
- 3 jajka
- 30 gram cukru pudru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 80 gram twarogu półtłustego
- 90 gram masy marcepanowej
- 40 gram śmietany 30%
- 40 gram przecieru z jagód
- 2 łyżki cukru 
- masło, cukier do foremek

  • WYKONANIE: Żółtka ubijcie na parze z cukrem pudrem. Sól, mąkę i twaróg razem wymieszajcie i najlepiej ugnieść całość łyżką, aby masa nabrała większej gładkości. Przecier jagodowy zmiksuj ze śmietaną i masą marcepanową. Do masy jagodowej wmieszajcie żółtka, następnie twaróg i lekko ubijcie jeszcze mikserem do jednolitego połączenia się składników. Białka ubijcie na sztywno z cukrem. Wmieszajcie do masy, delikatnie, aby zachować strukturę piany.
  • PIECZENIE: Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Najlepiej w żaroodpornych kokilkach trzymających temperaturę. Wysmarujcie je masłem, posypcie cukrem, nałóżcie do 3/4 wysokości masę. Zaznaczcie ostrzem noża rant. Tak jakbyście chcieli narysować kreskę pomiędzy masą a ścianką. Pamiętajcie! Suflety bardzo szybko opadają! Jemy od razu po wyciągnięciu :)

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Poczwórnie czekoladowe ciasto migdałowe!

Nie dla osób z chorą wątrobą, nie dla osób na diecie,
nie dla mojej mamy.
Dla reszty idealne.


POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE CIASTO MIGDAŁOWE

- 4 tabliczki czekolady 
(ja miałam po 90 gram, ale 100 gram też spokojnie się sprawdzą)
- 6 łyżek syropu migdałowego
- 4 duże / 5 małych jajek rozdzielonych na żółtka i białka
- 50 gram włoskich ciasteczek migdałowych
( ja użyłam Veronelli, do kupienia w Almie )
- 200 gram cukru pudru
- 500 gram serka mascarpone + cukier puder + żelatyna

  • PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę (u mnie 22 cm śr.) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jajka rozdzielić na żółtka i białka, odmierzyć potrzebne ilości składników.
  • WYKONANIE:  Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy zacznie stawać się płynna stopniowo dodać syrop migdałowy i dokładnie całość mieszać, aż do chwili uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystygnięcia. 
  • -Żółtka ubić z połową cukru na kremową masę, następnie dodać do niej pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie wlewać, całość dokładnie mieszając do połączenia się składników. 
  • -W drugiej misce ubić białka na sztywno stopniowo dodając drugą połowę cukru. Powstałą bezę wmieszaj delikatnie do masy czekoladowo-żółtkowej. Stopniowo, niewielkimi porcjami. Masę przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch. 
  • -Piecz 40 min, aż będzie widać chrupką, popękaną skorupkę na wierzchu; środek zaś zostanie płynny i mocno czekoladowy. Wyłącz piekarnik i zostaw uchylone drzwiczki. Ciasto powinno spokojnie się wystudzić, stopniowo tracąc temperaturę. 
  • MASA MASCARPONE: Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem (do smaku, u mnie chyba 3-4 łyżki były). Masa się trochę rozrzedzi, dlatego dobrze podtrzymać ją 2 płaskimi łyżeczkami żelatyny. Żelatynę namoczyć w drobnej ilości wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Przestudzoną dodać do serka i poczekać (najlepiej wstawić do lodówki), aż zwiąże całość. Wystudzone ciasto przykryć warstwą mascarpone bądź wersja light - posyp kakao :)

piątek, 3 sierpnia 2012

Beza. Beziki. Makaroniki. Do wyboru, do koloru.

****
 
Tak się ostatnio złożyło, że piosenka: "pomaluj mój świat, na żółto i niebiesko (...)" prześladowała mnie codziennie... 
Żółty lemon curd spokojnie odpoczywał w lodówce. Brakowało tylko niebieskiej bezy.
Miały być makaroniki, ale zamiast na papierze do pieczenia, położyłam je na rozciętym rękawie, co spowodowało, że śliska powierzchnia uniemożliwiła wytworzenie się cukrowej otoczki. Mimo wszystko chętnie przypomnę Wam przepis basic na bezę pod makaroniki + rada: pieczemy tylko na papierze! :)


NIEBIESKIE MAKARONIKI

- 100 gram cukru pudru
- 2 X 56 gram białka
- 150 gram drobno zmielonych migdałów
- 150 gram cukru + 40 ml wody
- odrobina niebieskiego barwnika
 
  • Cukier puder mieszam z mączką migdałową. Dodaję 1 porcję białek (56 gram, drugie 56 zostawiam do bezy włoskiej). Całość mieszam i odstawiam. 
  • Drugą porcję przygotowuję do ubijania. Najlepiej w robocie wstawić na niskie obroty, a w międzyczasie wykonać syrop.
  • Cukier z wodą zagotowuję, aby z gęstniał i osiągnął temperaturę 116 stopni. Najlepiej sprawdzić to metodą piórka. Samemu robimy takie urządzenie jak prezentuję poniżej. Ja zrobiłam z rozprostowanego 
  • spinacza. Dokładnie chwilę po zagotowaniu, gdy syrop już gęstnieje, wkładamy nasz pro sprzęt i jeśli po dmuchnięciu lecą bąbelki, to już TEN moment, aby....
  • Dolewać powolutku syrop do ubijanej bezy. Po wlaniu całości zwiększamy obroty na maksa, dodajemy barwnika do osiągnięcia odpowiedniego koloru i ubijamy tak długo, aż nam beza wystygnie i będzie sztywna i lśniąca.
  • Teraz dodajemy bezę do masy migdałowej i całość delikatnie mieszamy. 
  • Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie kółeczka (masa i tak się rozejdzie).
  • Mocno blachą uderzamy parę razy o blat, aby makaroniki były gładkie po upieczeniu. 
  • Na godzinę odstawiamy nasze makaronik.
  • Po godzinie wkładamy makaroniki do pieca nagrzanego do 145 stopni na 25 min.
  • Makaroniki z idealną otoczką cukrową przekładamy lemon curd. Przepis poniżej.

środa, 1 sierpnia 2012

Krem cytrynowy - Lemon Curd

KREM CYTRYNOWY
(LEMON CURD)


- sok z 2-ch cytryn
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
 - 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka

  • WYKONANIE: Sok z cytryn, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny, w słoiczku można przechowywać do tygodnia w lodówce.

poniedziałek, 16 lipca 2012

Resztkowa sałatka, ale jaka dobra!

Tak jak w tytule ;)


RESZTKOWA
SAŁATA

sałata:
- 1 op. szpinaku bądź mixu sałatkowego / sałata / zielenina, czyli co tam mamy ;),
- 2 jajka,
- 1 pomidor pokrojony w kostkę bez pestek / pomidorki koktajlowe,
- małe grzanki smażone z 1 kajzerki na maśle z ząbkiem czosnku i mixem dowolnych, ulubionych ziół / ew. gotowe grzanki,
-  2 łyżki pestek dyni zrumienionych wcześniej na patelni,
- 1 duży płat marynowanej papryki pokrojony w kostkę.

dressing:
 - 1 mały gęsty jogurt,
2 łyżki musztardy,
- świeżo zmielony pieprz,
- sok z cytryny do smaku
- odrobina cukru bądź miodu


  • WYKONANIE: Przygotowujemy składniki do sałatki, przekładamy do miski. W osobnej mieszamy składniki sosu do jednolitego połączenia. Doprawiamy do smaku. Łączymy sałatkę z sosem. Smacznego!

poniedziałek, 9 lipca 2012

BANALNA mrożona rolada kokosowa

Moja pierwsza w życiu (mrożona).
I w żołądku.
Przepyszna.


MROŻONA ROLADA KOKOSOWA

-oszukany biszkopt-

- 500 gram herbatników
- 100 gram zmielonych migdałów
- 250 ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru (szklanka -> 250 ml)
- 4 łyżki kakao
- 100 gram masła

-masa kokosowa-

- 250 gram masła
- 200 gram cukru
- 200 gram wiórków kokosowych
- 100 ml śmietanki 30%

  • PRZYGOTOWANIE: Odważ potrzebne składniki. Herbatniki i migdały zmiel na drobny pył i razem wymieszaj.
  • WYKONANIE 'OSZUKANY BISZKOPT':  W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj cukier, kakao i masło. Całość zagotuj i wymieszaj. Zostaw do wystygnięcia. Gdy będzie letnia wymieszaj z ciastkami i migdałami.
  • WYKONANIE MASA KOKOSOWA: Masło otrzyjcie z cukrem, dodajcie wiórki i powoli, stopniowo wlewajcie gorącą śmietankę. Nie przerywajcie ucierania, aż składniki się dobrze połączą.
  • WYKOŃCZENIE: Rozłóżcie na blacie folię spożywczą i rozsmarujcie herbatnikowy prostokąt 20X30 cm. Na to, wyłóżcie masę kokosową.  Zawijacie w rulon, poczynając od dłuższego brzegu. Pomóżcie sobie folią. Gdy już całość będzie zawinięta. Przełóżcie ją do zamrażalnika i przykryjcie folią. Mrozimy całość całą noc, najlepiej 10-12 h.

  • UWAGI: Róbcie ją, gdy temperatura jest poniżej 30 stopni albo dobrze zmrozicie składniki. Zwłaszcza przy zawijaniu. Ja nie mogłam się powstrzymać i nie wyszedł idealny rulonik :(

piątek, 6 lipca 2012

Truskawka...Feta...Szpinak

Kolacja na upalne dni.


SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, FETĄ
I
SZPINAKIEM

- 2 garści szpinaku
- kilkanaście truskawek przekrojonych na pół
- 1 opakowanie fety
- szczypiorek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz

- mleko / śmietana
- 1 łyżka konfitury truskawkowej
- ocet balsamiczny

  • DRESSING : Konfiturę rozrzedzamy mlekiem do osiągnięcia porządanej gęstości. Najlepiej całość wymieszać w miseczce trzepaczką. Dodać octu balsamicznego do smaku.
  • WYKONANIE: Na talerzu rozłożyć warstwowo: szpinak, przekrojone na pół truskawki, kosteczki fety. Posypać szczypiorkiem, doprawić i polać dressingiem.

czwartek, 5 lipca 2012

Mój pierwszy sorbet w domu bez maszyny!

Tak.
Nigdy nie robiłam w domu sorbetów czy lodów.
Nie mam też maszyny.
A wyszło wszystko idealnie.
Nawet nie zapomniałam o mieszaniu :)
Efekt : Mega schłodzenie.
Tego nam teraz trzeba.


SORBET ANANASOWY

- 1 ananas
- 1,5 łyżki miodu
- 0,5 szklanki wody

  • WYKONANIE: Ananasa obieramy i kroimy na drobne kawałki. Miksujemy w misce blenderem na mus. Dodajemy wodę i miód. Całość jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do naczynia i wsadzamy do zamrażalnika. Mieszamy co  30-40 min. Ja mieszałam przez przez pierwsze 4 h w odstępach 25-30 minutowych. Wyszły idealne - bez kryształków lodów i co najważniejsze - nie kruszą się ;)

środa, 4 lipca 2012

Placuszki z kalarepy, czyli czas na drugie danie ;)

Zupę już zjedliśmy (krem z kalarepy z kurkumą - bodajże 2 posty poniżej :)), więc czas na drugie danie. Tym razem placuszki z kalarepy w chrupiącej panierce z chipsów typu tortilla. Na jutro już szykuję dla was deser :D 
Ale nie będzie z kalarepy ;p


PLACKI / KOTLECIKI Z  KALAREPY
W
PANIERCE Z CHIPSÓW TORTILLA

- 2 duże kalarepy
- 1 jajko
- 100 gram chipsów tortilla
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz

- 1 op. greckiego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła

  • PRZYGOTOWANIE: Obieramy kalarepę i kroimy na grube plastry grubości ok. 1 cm. Jajko roztrzepać, mąkę wymieszać z pokruszonymi chipsami.
  • WYKONANIE:  W małym garnku w posolonej wodzie gotujemy ok. 5 min plastry kalarepy, aby lekko zmiękły. Następnie osuszamy, zanurzamy w jajku następnie w czipsach z mąką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • DRESSING: Jogurt mieszamy z sokiem cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na sam koniec dodajemy wybrane zioła. Serwujemy zimny do gorących placuszków.
I można jeść przy takich upałach! Domownicy narzekali, stękali (że smażę, że nie maja apetytu ;P), a i tak znikło wszystko w mgnieniu oka ;)


wtorek, 3 lipca 2012

Spaghetti z krewetkami, świeżą rukolą oraz musem z suszonych pomidorów

Od dziś zaczyna mi się dwudniowe wolne! 
Od dwóch tygodni czekałam na moment błogiego, 48 godzinnego lenistwa. 
I w końcu - stało się! 
Będę gotować, piec, mrozić i robić wszystko to, na co tylko będę miała ochotę. 
Ale teraz czas na spaghetti, 
a za niedługo - efekty mojej pracy, podczas krótkiej przerwy od systemu 
-praca-dom-praca-praca-praca-dom- 
:)


SPAGHETTI Z KREWETKAMI,
ŚWIEŻĄ RUKOLĄ
MUSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW

- 450 gram makaronu spaghetti
- oliwa extra vergine Monini classico
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 400 gram krewetek
- 1 kieliszek białego wina
- 1 op. suszonych pomidorów.
- cytryna
- 1 op. rukoli
- sól morska, pieprz

  • PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotujemy al dente, rukolę myjemy i suszymy. Na sam koniec delikatnie rwiemy. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kosteczkę. Chilli siekamy również jak najdrobniej się da. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i miksujemy w blenderze na mus. Jeśli mamy świeże krewetki - zdejmujemy pancerz, nacinamy i oczyszczamy. 
  • WYKONANIE: Na patelnię wlewamy oliwę extra vergine Monini classico i dodajemy czosnek oraz chilli. Całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy krewetki, które lekko obsmażamy. Dodajemy mus z zmiksowanych pomidorów oraz wino. Całość chwilę trzymamy na patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy makaron i łączymy z sosem. Na sam dodajemy rukolę do makaronu i całość razem łączymy (ważne, aby wyłączyć już ogień pod patelnią). Skrapiamy na talerzu sokiem z cytryny.

poniedziałek, 2 lipca 2012

tartaletki czekoladowe z musem truskawkowym

Słodko. Z resztek. Sezonowo.


TARTALETKI CZEKOLADOWE
Z
MUSEM TRUSKAWKOWYM

ciasto: 
(u mnie zamrożone resztki po tarcie; przepis znajdziecie TU )
- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
nadzienie:
- 6 płaskich łyżek żelatyny
- 50 dag truskawek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 3 łyżki masła
- 20 dag gorzkiej czekolady
  • CIASTO: Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem, dodaję masło w małych kawałeczkach i rozdrabniam nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodaję jajko i wszystko energicznie zagniatam. Ciasto zawijam folią i odkładam do lodówki na 30 min. Wykładam formy, nakłuwam widelcem i piekę około 20 min w 180 stopniach.
  • NADZIENIE: Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Truskawki miksuję na mus, mieszam z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie podgrzewam żelatynę z odrobiną musu w mikrofali. Nie wolno zagotować!. Dodaję do reszty musu i mieszam całość. Przekładam na spód tartaletek. Chowam do lodówki, a dla pewności do zamrażalnika na 15 - 20 min. Gdy mus się ścina - podgrzewamy śmietankę i zalewamy rozdrobnioną czekoladę z masłem w misce. Całość mieszamy. Następnie szprycujemy na zastygniętą warstwę truskawkową, dowolnie dekorujemy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.