Tarta figowa z
serowym wnętrzem bez dodatku cukru
zdjęcie oraz stylizacja: i love nature (klik)
(przepis na formę kwadratową 20x20 cm)
Kruche ciasto:
225 gram mąki
pszennej
1 jajko
3-4 łyżki
płynnego miodu
115 gram masła
Masa serowa:
300 gram sera
białego trzykrotnie mielonego
2 jajka
1,5 łyżki mąki
ziemniaczanej
120 ml płynnego
miodu
80 ml śmietany
30%
aromat waniliowy
Dodatkowo:
świeże figi
miód
Ciasto kruche: Do
miski odmierzyć 225 gram mąki. Następnie wbić jajko i dodać drobno pokrojone w
kostki masło. Delikatnie rozetrzeć całość. Nie używać zbytnio siły, aby nie
ocieplić masła, a tylko przygotować składniki do energicznego zagniatania. Na
sam koniec dodać miód i teraz całość energicznie zagnieść. Jeżeli ciasto będzie
się wyjątkowo kleić do rąk należy dodać trochę mąki. Gdy zagnieciemy ciasto w
kulę, należy owinąć je w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozgrzać
następnie piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę wykładamy rozwałkowanym ciastem
i nakłuwamy spód widelcem. Dobrze jest wyłożyć formę dodatkowo papierem i
obciążyć np.: fasolą, aby boki nam się nie obsunęły podczas pieczenia. Tak
przygotowaną formę należy włożyć do piekarnika wpierw na ok 8-10 min. do
zapieczenia się brzegów. Następnie należy wyjąć obciążenie i piec tartę do
złotego koloru ok. 15 min. Po upieczeniu wystudzić.
Masa serowa:
Ser przełożyć
do miski, dodać jajka, śmietanę, mąkę, aromat oraz miód i wszystko dokładnie
zmiksować. Na sam koniec wmieszać ręcznie pokrojone w nie za dużą kostkę figi.
Na wystudzony spód wyłożyć łyżką równomiernie masę serową. Górę udekorować
plastrami owoców.
Wykończenie:
Piec całość
około 45-50 min, Należy kontrolować rumienienie się boków tarty. Jeżeli za
bardzo by się przypiekały należy owinąć je folią aluminiową. Po upieczeniu
wystudzić całkowicie. Przed podaniem polać kwadraciki dodatkowo miodem.
Pyszna kombinacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń