środa, 14 marca 2012

Suflet z kaszy gryczanej z czekoladą i imbirem

Hej ;)
Dzisiaj przedstawię wam deser, który ma w sobie strasznie mało cukru, dużo zdrowej, gorzkiej czekolady, hartującego imbiru i oczyszczającej kaszy. A to wszystko na podwieczorek. Sama bylem zaskoczona, że udało mi  wyczarować takie pyszności, a do tego tak ten suflet wyrósł ! Spróbujcie. Zaskoczy nie jednego, kiedy dowie się, że je kaszę gryczaną. Ale póki co, to ciiiiiiiiicho, niech będzie niespodzianka :)


 S U F L E T    Z    K A S Z Y
G R Y C Z A N E J
Z
   I M B I R E M    I   C Z E K O L A D Ą

-suflety-

- 200 gram ugotowanej kaszy gryczanej
- 100 gram zmielonego białego sera chudego / półtłustego
- 6 żółtek
- 6 białek
- 3 łyżki cukru pudru
- kawałek świeżego imbiru 
(30 gram już obranego i pokrojonego)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml śmietany 30%
- 100 gram gorzkiej czekolady 85% kakao

-do foremek-

- masło
-cukier


  • PRZYGOTOWANIA: Na samym początku gotujemy kaszę i mielimy ją na gładką masę. Tak samo ser (chyba, że już nabyliśmy zmielony). Jajka rozdzielamy do dwóch misek. W jednej żółtka, w drugiej białka. Tę z białkami odkładam do lodówki. Imbir obieram i kroję w krótkie, cienkie paseczki. Czekoladę kroję na małe kwadraciki

  • MASA: Żółtka ucieram z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaję zmieloną kaszę i ser. Całość ucieram. Dorzucam mąkę, imbir, czekoladę (nie całą - odrobinę zostajemy na wierzch sufletów), wlewam śmietanę, całość mieszam. Białka wyciągam i ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy z kaszy i delikatnie całość mieszam, aby pozostała 'puchata' struktura. Ja zawsze zaczynam od dołu i przykrywam lekko pianę, wyciągniętą masą. I tak w kółko.

  • PIECZENIE: Foremki żaroodporne smaruję masłem i obsypuję cukrem. Napełniam masą i ostrzem noża zarysowuję boki. Ten myk umożliwi ładne wyrośnięcie nam sufletu. Na sam wierzch układam ładne kawałki gorzkiej czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min. Suflety łatwo opadają. Ja, gdy miałam je już prawie, prawie wyjmować zmniejszałam stopniowo temperaturę. I chwilkę zostawiłam przy uchylonych drzwiczkach na sam koniec - efekt - nie opadły ;)


 ****


28 komentarzy:

  1. I znów wyrosły "jak na drożdżach" ;) Jesteś moim sufletowym guru normalnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO ja twoje GURU mówię - idź i piecz suflety !

      Usuń
  2. Ja upiekę, bo nie wierzę! Wygląda super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piecz - bo przepis ideał, na bank wyjdą, a do tego ten smak!

      Usuń
  3. wyglądają prześlicznie i wspaniale wyrosły, a kombinacja smaków bardzo mi się podoba (gorzka czekolada i imbir, yummy! ) ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Deser-niespodzianka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm piękne i przepyszne! palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam żadnego sufletu. Taki musi być świetny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. czekolada, imbir i kasza gryczana? Zaintrygowałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, rewelacja! A kasza była palona czy niepalona?

    OdpowiedzUsuń
  9. niepalona - zdrowsza, ale można spokojnie użyć tej w woreczkach, prażoną ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nieźle wygląda! Podoba mi się taki "przemyt" kaszy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie pieknie ci wyrosl - nic, tylko pogratulowac! No i jaki zdrowy przy tym...

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmm! Ale wyrósł. Czy po przestygnięciu nie opadł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie opadł. Wpierw musiałam zrobić zdjęcia, niż nakarmić domowników, więc to wszystko trochę trwało - a efekt, na zdjęciach ;)

      Usuń
  13. Mega fajny pomysł n suflet:) pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł i super wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O jacie! Niesamowite! Przy najbliższej okazji ściągam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ ,wygląda ..ślinka cieknie! Skorzystałam z zaproszenia , odwiedzam i podziwiam.Urszula -prostepotrawy

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak oglądam takie blogi, to tyję od samego patrzenia...uwielbiam jeść, ślinka cieknie na sam widok tych wszystkich pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie pyszności, a ja czekolady nie jem:(

    OdpowiedzUsuń
  19. Mistrzowski pomysł! Naprawdę mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!