czwartek, 29 marca 2012

Sałatka ryżowa z łososiem i sosem jogurtowo-chrzanowym

Numer 4 przed wami.
Piąty przepis z Glamour dodany jest na blogu P&P - sprawdź tu ;)


 SAŁATKA RYŻOWA
Z
ŁOSOSIEM NORWESKIM
I
SOSEM JOGURTOWO-CHRZANOWYM
(na 4 porcje)

- 200 gram ryżu parabolicznego
- 200 gram wędzonego łososia
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 małe op. oliwek faszerowanych papryką
- 1 mała cebula
- Koperek
- Garść kaparów

 -dressing-
200 gram śmietany jogurtowej /jogurtu
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka chrzanu tartego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, cukier
 
  • PRZYGOTOWANIA: Ryż gotujemy na sypko. W międzyczasie również przygotowujemy jajka na twardo. Cebulę kroimy w piórka, oliwki w krążki, łososia dzielimy na większe kawałki. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki do dressingu tj.: śmietana, chrzan, oliwa, sok z cytryny i przyprawy mieszamy trzepaczką w miseczce.
  • SAŁATKA: Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z oliwkami, cebulą, kaparami i łososiem. Posypujemy koperkiem. Jajka kroimy w kosteczkę, a pojedyncze ósemki zostawiamy do dekoracji. Sałatkę mieszamy z dressingiem, dekorujemy cząstką jajka, większym kawałkiem łososia i gałązką koperku.

11 komentarzy:

  1. Oszalalam :) Wyglada pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujące połączenie łososia i chrzanu.. będę musiała wypróbować ;) i gratulacje ;) czytałam już gazetkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię połączenie łososia z oliwkami i ryżem :).

    OdpowiedzUsuń
  4. to obecnie moja grupa krwi! i powiem szczerze nawet mi to ploży

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia, z pewnością wypróbuję! Gratuluje publikacja, sałatka prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię łososia, więc na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!