Tym razem to makaron z łososiem oraz awokado i kawiorem.
RAZOWE PENNE Z ŁOSOSIEM NORWESKIM,
AWOKADO I KAWIOREM
(4 porcje)
- 1 op. makaronu razowego typu penne
- 1 op. makaronu razowego typu penne
- 200 gram łososia wędzonego
- 2 czubate łyżki czerwonego kawioru
- 1 średni a cebula
- 400 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 dojrzałe awokado
- Sok z połówki cytryny
- Łyżka oliwy
- Sól
- Świeżo zmielony biały pieprz
- 2 czubate łyżki czerwonego kawioru
- 1 średni a cebula
- 400 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 dojrzałe awokado
- Sok z połówki cytryny
- Łyżka oliwy
- Sól
- Świeżo zmielony biały pieprz
- PRZYGOTOWANIA: Makaron wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy al dente. Najlepiej, aby był nawet ciut twardszy, ponieważ dojdzie nam na patelni wraz z przyrządzaniem sosu. W międzyczasie przyrządzamy składniki, które wykorzystamy do sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, awokado w ciut większą. Łososia również dzielimy na kawałki.
- GOTOWANIE: Cebulę należy zeszklić na rozgrzanej oliwie, wrzucić rybę i dusić całość przez chwilę, następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku) i całość dusimy na niewielkim ogniu przez 3-4 min. Następnie dodajemy kawior i awokado, delikatnie mieszamy i chwilę całość gotujemy. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron. Całość łączymy. Dekorujemy kawałkami łososia i odrobiną kawioru.
Smakowite! Kocham penne.
OdpowiedzUsuńOj, czuję, że bym polubiła. :D
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci!!!
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie:-)
OdpowiedzUsuńłosoś norweski! pycha ; )
OdpowiedzUsuńJakoś mnie nie przekonuje to połączenie. Musiałabym spróbować.
OdpowiedzUsuńgwarantuje Ci - jest pyszne!
Usuńczuję, że takie danie odczarowałoby moją niechęć do awokado :D.
OdpowiedzUsuńMakaron razowy mam, łososia mam, ale skąd ten kawior;<
OdpowiedzUsuńciekawe i jak dla mnie odważne połączenie.
OdpowiedzUsuń