wtorek, 27 marca 2012

Razowe penne z awokado, kawiorem i łososiem norweskim

Kolejny mój przepis z Glamour.
Tym razem to makaron z łososiem oraz awokado i kawiorem.


RAZOWE PENNE Z ŁOSOSIEM NORWESKIM,
AWOKADO I KAWIOREM
(4 porcje)     

- 1 op. makaronu razowego typu penne
- 200 gram łososia wędzonego
- 2 czubate łyżki czerwonego kawioru
- 1 średni a cebula
- 400 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 dojrzałe awokado
- Sok z połówki cytryny
- Łyżka oliwy
- Sól
- Świeżo zmielony biały pieprz

  • PRZYGOTOWANIA: Makaron wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy al dente. Najlepiej, aby był nawet ciut twardszy, ponieważ dojdzie nam na patelni wraz z przyrządzaniem sosu. W międzyczasie przyrządzamy składniki, które wykorzystamy do sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, awokado w ciut większą. Łososia również dzielimy na kawałki.
  • GOTOWANIE: Cebulę należy zeszklić na rozgrzanej oliwie, wrzucić rybę i dusić całość przez chwilę, następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz (do smaku) i całość dusimy na niewielkim ogniu przez 3-4 min. Następnie dodajemy kawior i awokado, delikatnie mieszamy i chwilę całość gotujemy. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron. Całość łączymy. Dekorujemy kawałkami łososia i odrobiną kawioru.

10 komentarzy:

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!