czwartek, 1 marca 2012

Pyszne, różowe, kobiece.. ciasto z buraków !

Cześć!
No roweru niestety nie będzie.. I nie dlatego, że nikt nie chciał moich wypieków, ale dlatego, że mimo, iż przybyłam wcześniej, nie było miejsca gdzie handlować.. :(. Ciasta rozdałam wśród znajomych i ten przepis w szczególności dedykuję: księgowości, która domaga się pilnie przepisu, Marcie (Lilith) oraz znajomym (moim i mojej siostry, którzy mieli okazję skosztować), no i oczywiście wszystkim tu zaglądającym... JEST PYSZNE I DO TEGO JEST R Ó Ż O W E !


C I A S T O   Z   B U R A K Ó W

-ciasto-
- 2 średnie buraki
- 3 jajka
- mąka pszenna ( 250 ml - 1 szklanka )
- cukier ( 1 i 1/4 szklanki )
- olej ( 1/3 szklanki ) + odrobina do natłuszczenia formy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu winnego
- imbir, cynamon

-inne-
- bułka tarta

-lukier-
- cukier puder
- sok z buraków

  • CIASTO: Buraki ścieramy na drobnych oczkach i odciskamy z soku, aby potem w cieście nie pojawił się zakalec. Potrzebujemy pełną szklankę (250 ml). Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do powstałego kogla mogla olej i ocet i na najniższych obrotach miksujemy całość. Dodajemy suche składniki (przyprawy, mąka, proszek) i mieszamy już ciasto łyżką. Na sam koniec dodajemy pianę i delikatnie łączymy z masą. 
  • PIECZENIE: Forma: U mnie blacha prostokątna 22 X 30 cm. Wcześniej wysmarowana olejem i posypana bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach około 40-50 min. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest już suche. Nie wyrasta za wielkie, ale taki jego urok. Jest za to pyszne. I nie przejmujcie się ciemniejszą warstewką na spodzie ciasta, buraki opadają - to nie zakalec!
  • LUKIER: Cukier puder mieszamy z dwoma łyżkami soku z buraków (tego odciśniętego), próbujemy z proporcjami do otrzymania pięknego, różowego buraczanego lukru, którym smarujemy przestudzone ciasto.

21 komentarzy:

  1. na dzień kobiet w sam raz :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie oryginalne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ejj a ja nie dostałam ani kawałka! Przecież jestem twoją znajomą.. z facebooka. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam! będę piekła drugie ;p

      Usuń
  4. jaki piękny kolor!
    ciekawa jestem jak smakuje buraczkowe ciasto! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Otóż to, w sam raz na ósmego marca! Ja piekłam ciasto z buraków zawsze z dodatkiem kakao, ale takiego też z przyjemnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest różowe i wygląda troszkę jak ciasto makaronikowe :D powiem słodko: śliczne! ;)

    Buziaki Monia! :*

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda rewelacyjnie! Słyszałam o nim, ale sama nie wiem czy odważę się go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. podobny przepis mam w książce Ericka. Twoje wyglada jednak piekniej... rozowo mi :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie cierpie różowego więc odpada,ale i tak zrobię to ciasto bo uwielbiam ciasta z warzywami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda, zapisuję sobie do wypróbowania! Jestem tylko ciekawa czy mocno czuje się w nim smak buraków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dość mocno, ale absolutnie mi to nie przeszkadzało. Połączenie buraków i słodyczy jest super!

      Usuń
  11. Jadłam ciasto z marchewki, z cukinii, ale z buraków jeszcze nie, na pewno niedługo wypróbuję. Twój blog jest naprawdę świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hej :) a buraki surowe czy ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
  13. fantastyczny przepis, może zrobię na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłem podobne ale pół na pół z marchewką.Niestety obiecałem kilku osobą dać spróbować ale przyjechała rodzinka i zjedli w kilka minut. Dziewczyny nie obiecujcie ale bierzcie się za pieczenie. Prosto, szybko i super smaczne . Pozdrawiam Włodek

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobiłam ! pyszne!
    dodatkowo przełożyłam kremem z serka mascarpone i musu truskawkowego i soku z buraków. Wyszło przesmaczne polecam eksperyment i zrobienie tego ciasta z serkiem mascarpone i truskaweczkami mniam mniam ;-)
    dziękuję za przepis na to ciasteczko;-)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!