Tak mi się przypomniało a propos trufli:
Ja: Upiekłam sernik truflowy
D: Ale jak to z grzybami??!
Ja: Z cukierków.. -_-
tu możecie podlookać sernik, o którym mowa :) Klik!
tu możecie podlookać sernik, o którym mowa :) Klik!
Teraz nie o grzybach, nie o cukierkach, a o pysznych kulkach zwanych truflami.
Przepis dostałam od mamy. Znalazła go gdzieś w internecie, jednak nie podam dokładnego źródła,
gdyż po prostu nie wiem.
Całość lekko zmodyfikowana przeze mnie
TRUFLE
Z PŁATKÓW OWSIANYCH
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 4 łyżki kakao
- 13 dag margaryny
- 14 łyżek mleka
- cukier waniliowy
- cukier puder / wiórki kokosowe do posypania
- WYKONANIE: W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, margaryną i kakao. Do gotującej się masy dodać płatki, całość wymieszać i gotować jeszcze około 4 min.
- Z ciasta formować ręką okrągłe lub łyżką owalne trufle. Posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w wiórkach kokosowych. Proste? No ba! Ilość zależy od wielkości formowanych trufli. U mnie wyszło około 25 szt., ale nie podam niestety średnicy, gdyż za szybko znikły z talerza :)
tego typu trufle uwielbiam!!! mniam :) pożeram klika Twoich do kawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię trufle wszelkiego rodzaju. A jeśli sa zdrowe to w szczególności!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować tego przepisu!
OdpowiedzUsuńMusze zroić kiedyś wreszcie takie słodkości :) Bo muszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńRobiłam je całe wieki temu. A przepis jest autorstwa Nutellki z WŻ:)
OdpowiedzUsuńo dzięki! :)
UsuńSzana, słońce Ty moje! Szukałam tego przepisu, bo chciałam dzieckom zrobić w wersji dla alergików :-****
OdpowiedzUsuńwidzisz jak dobrze się składa? :-)
UsuńNaprawdę bardzo proste:) I dzięki płatkom owsianym te domowe słodkości wydają się mniej kaloryczne:)
OdpowiedzUsuńpysznie! robiłam już trufle z samych daktyli, teraz przymierzam się do tych z płatków owsianych :) super!
OdpowiedzUsuńZAJADAŁAM SIE TYMI TRUFLAMI JAK BYŁAM DZIECKIEM.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, szczególnie z płatkami owsianymi ! Pysznie wyglądają ! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dasz jednego?
OdpowiedzUsuńa dam :)
UsuńAle super :) Ładnie wyglądają, bardzo ładnie!
OdpowiedzUsuńSą przeze mnie uwielbiane! Aż ochota naszła.. Pamiętam, zawsze w domu mieliśmy je w czekolaadzie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to juz klasyka:)jako dziecko jadalam je czesto...wiesz ze nawet ostatnio cos o nich myslalam zeby je zrobic? a pamietasz szyszki z ryzu preparowanego??
OdpowiedzUsuńszyszki klasyka, mniam! <3
Usuńjeeej teżbym pewnie wszystkie szybko zjadła :P
OdpowiedzUsuńpiękne!
po "konkretnym"posiłku przyda się "lekki" deser
OdpowiedzUsuńnie tylko słodkie, ale i zdrowe
OdpowiedzUsuńWydają się strasznie proste. Uwielbiam tego rodzaju słodkości, od małego jedno z moich ulubionych ciastek do "bomba" czekoladowa do kupienia w każdej cukierni. Twoja propozycja właśnie z takim ciastkiem mi się kojarzy. Super ze są z płatkami owsianymi, nie dość że proste to jeszcze całkiem zdrowe:)
OdpowiedzUsuńTakich trufelkow jeszcze nie jadlam :) smacznie wygladaja!
OdpowiedzUsuńBardzo by mi smakowały :). Uwielbiam płatki owsiane pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńlubię takie małe słodkości:)
OdpowiedzUsuńOjj a chęcią sięgnęłabym po takie trufle podczas nauki... ;) Sama słodycz, a do tego też błonnik ;) ! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtakiego przepisu z płatkami owsianymi to chyba jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńsama słodycz:)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci jak na nie patrzę :-)
OdpowiedzUsuńA ja nie widziałam jeszcze trufelków z płatków owsianych :) ktoś tu już pisał, że wydają się proste - fakt. Wyglądają bardzo zgrabnie. A poza tym widzę u Ciebie sporo przepisów wege, świetnie! Zawsze mnie to cieszy.
OdpowiedzUsuńzapraszam w takim razie częściej :)!
UsuńKiedyś muszę spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że wszędzie ostatnio królują trufle. Chyba sama muszę też zrobić
OdpowiedzUsuńŚwietne, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa:) Dokładnie takie same robiła moja mama, a potem ja jako nastolatka:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, robiłam je często z siostrą. Miałyśmy chyba gorsze proporcje bo takie idealne kulki nie wychodziły nam :)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa:) i miłe wspomnienie Babci, która przygotowywała ten przysmak dla swoich wnuków... u mnie dodaję olejek migdałowy lub rumowy dla smaku;)...
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z ochotą :)
Świetny przepis, muszę koniecznie z niego skorzystać :)
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam, nawet wyszły :)
OdpowiedzUsuńProponuję tylko zmienić czas gotowania z 40 na 4 minuty, bo więcej się raczej nie da ;D
Pozdrawiam :)
ups :D
Usuń