piątek, 11 stycznia 2013

Trufle z płatków owsianych

Tak mi się przypomniało a propos trufli:

Ja: Upiekłam sernik truflowy
D: Ale jak to z grzybami??!

Teraz nie o grzybach, nie o cukierkach, a o pysznych kulkach zwanych truflami.
Przepis dostałam od mamy. Znalazła go gdzieś w internecie, jednak nie podam dokładnego źródła, 
gdyż po prostu nie wiem. 
Całość lekko zmodyfikowana przeze mnie


TRUFLE 
Z PŁATKÓW OWSIANYCH

- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 4 łyżki kakao
- 13 dag margaryny
- 14 łyżek mleka
- cukier waniliowy
- cukier puder / wiórki kokosowe do posypania

  • WYKONANIE:  W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, margaryną i kakao. Do gotującej się masy dodać płatki, całość wymieszać i gotować jeszcze około 4 min.
  • Z ciasta formować ręką okrągłe lub łyżką owalne trufle. Posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w wiórkach kokosowych. Proste? No ba! Ilość zależy od wielkości formowanych trufli.  U mnie wyszło około 25 szt., ale nie podam niestety średnicy, gdyż za szybko znikły z talerza :)

43 komentarze:

  1. tego typu trufle uwielbiam!!! mniam :) pożeram klika Twoich do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię trufle wszelkiego rodzaju. A jeśli sa zdrowe to w szczególności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze zroić kiedyś wreszcie takie słodkości :) Bo muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je całe wieki temu. A przepis jest autorstwa Nutellki z WŻ:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szana, słońce Ty moje! Szukałam tego przepisu, bo chciałam dzieckom zrobić w wersji dla alergików :-****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzisz jak dobrze się składa? :-)

      Usuń
  7. Naprawdę bardzo proste:) I dzięki płatkom owsianym te domowe słodkości wydają się mniej kaloryczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie! robiłam już trufle z samych daktyli, teraz przymierzam się do tych z płatków owsianych :) super!

    OdpowiedzUsuń
  9. ZAJADAŁAM SIE TYMI TRUFLAMI JAK BYŁAM DZIECKIEM.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie i smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, szczególnie z płatkami owsianymi ! Pysznie wyglądają ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale super :) Ładnie wyglądają, bardzo ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Są przeze mnie uwielbiane! Aż ochota naszła.. Pamiętam, zawsze w domu mieliśmy je w czekolaadzie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie to juz klasyka:)jako dziecko jadalam je czesto...wiesz ze nawet ostatnio cos o nich myslalam zeby je zrobic? a pamietasz szyszki z ryzu preparowanego??

    OdpowiedzUsuń
  15. jeeej teżbym pewnie wszystkie szybko zjadła :P
    piękne!

    OdpowiedzUsuń
  16. po "konkretnym"posiłku przyda się "lekki" deser

    OdpowiedzUsuń
  17. Wydają się strasznie proste. Uwielbiam tego rodzaju słodkości, od małego jedno z moich ulubionych ciastek do "bomba" czekoladowa do kupienia w każdej cukierni. Twoja propozycja właśnie z takim ciastkiem mi się kojarzy. Super ze są z płatkami owsianymi, nie dość że proste to jeszcze całkiem zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich trufelkow jeszcze nie jadlam :) smacznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo by mi smakowały :). Uwielbiam płatki owsiane pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  20. lubię takie małe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojj a chęcią sięgnęłabym po takie trufle podczas nauki... ;) Sama słodycz, a do tego też błonnik ;) ! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. takiego przepisu z płatkami owsianymi to chyba jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ślinka leci jak na nie patrzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja nie widziałam jeszcze trufelków z płatków owsianych :) ktoś tu już pisał, że wydają się proste - fakt. Wyglądają bardzo zgrabnie. A poza tym widzę u Ciebie sporo przepisów wege, świetnie! Zawsze mnie to cieszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam w takim razie częściej :)!

      Usuń
  25. Kiedyś muszę spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. widzę, że wszędzie ostatnio królują trufle. Chyba sama muszę też zrobić

    OdpowiedzUsuń
  27. Smak mojego dzieciństwa:) Dokładnie takie same robiła moja mama, a potem ja jako nastolatka:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo je lubię, robiłam je często z siostrą. Miałyśmy chyba gorsze proporcje bo takie idealne kulki nie wychodziły nam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smak mojego dzieciństwa:) i miłe wspomnienie Babci, która przygotowywała ten przysmak dla swoich wnuków... u mnie dodaję olejek migdałowy lub rumowy dla smaku;)...

    OdpowiedzUsuń
  30. wspaniały przepis!
    zjadłabym z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny przepis, muszę koniecznie z niego skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  32. No i zrobiłam, nawet wyszły :)
    Proponuję tylko zmienić czas gotowania z 40 na 4 minuty, bo więcej się raczej nie da ;D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!