Choć może wygląda niepozornie.. to jednak dajcie temu ciastu szansę!
Bo nie wygląd, a wnętrze się liczy ;)
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO
Z DŻEMEM MORELOWYM
(na średnicę 22 cm)
-ciasto-
- 150 gram mąki pszennej
- 50 gram zmielonych migdałów
-150 gram czekolady gorzkiej
- 8 dużych jajek
(rozdzielić na 8 żółtek i 8 białek)
- 120 gram masła
- 120 gram cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 1 słoik dżemu morelowego
-polewa-
- dżem morelowy (spokojnie starczy ten do ciasta)
- 200 gram czekolady gorzkiej
- 3 łyżki śmietanki 30%
- łyżka masła
- łyżka cukru
- CIASTO: Pokruszoną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii do 'białości'. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami oraz solą. Do suchych składników dodać teraz ubite z cukrem żółtka oraz przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Wysmarować tortownicę tłuszczem i obsypać mąką / bułką tartą. Białka ubić na sztywno. Wmieszać pianę z białek delikatnie do masy czekoladowej. Następnie przełożyć do przygotowanej formy. Piec do wyrośnięcia w 150 stopniach, a następnie zwiększyć do 180 stopni. Piec do suchego patyczka. Pozostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku przez 15 minut.
- WYKOŃCZENIE: Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty i przełożyć dżemem morelowym. Resztę dżemu na glazurę podgrzać, lekko rozgnieść i jeszcze ciepły nanieść na wierzch ciasta. Polewę przygotować w kąpieli wodnej z czekolady, śmietanki, masła i cukru. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Po zastygnięciu glazury, wylać polewę i lekko rozprowadzić po całości ciasta. Najlepiej płaskim nożem.
- UWAGI: Ciasto najlepiej smakuje jeżeli troszeczkę 'postoi'. Po 2 dniach jest idealnie wilgotne i aromatyczne.
Mmm... musi smakować doskonale!
OdpowiedzUsuńnaprawdę wow! właśnie przez takie pyszności nie mogę przestać myśleć o czekoladzie :D
OdpowiedzUsuńJa od pewnego czasu ogromnie lubię własnie czekoladowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńW weekend robiłam czekoladowo - pomarańczowe :)
Twoje ciacho wygląda świetnie :)
Jak dla mnie wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńO rany ale ciacho!
OdpowiedzUsuńczekoladowe biore bez namysłu!!!
OdpowiedzUsuńJa mu daję wielką szansę nawet, dla mnie wygląda bardzo OK!:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pozornie!:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę! Już nie mogę się doczekać kiedy ja go zrobię!Oby tak wyglądał jak Twój:)
OdpowiedzUsuńWszak nie na darmo zwykło się mawiać, że nie należy oceniać książki po okładce! Na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńwygląda niepozornie?! ja wiem, że na jednym kawałku bym nie skończyła ;)
OdpowiedzUsuńo rany!;) obłędne <3
OdpowiedzUsuńNiepozornie? Raczej imponująco! :)
OdpowiedzUsuńale kusisz!:) cudowne ciacho:)
OdpowiedzUsuńtu chyba nie trzeba dawać szansy , to ciasto rozkochuje w sobie wszystkich !
OdpowiedzUsuńjeej uwielbiam dżem morelowy ten domowy z własnego sadu... a takie ciasto z nim to już w ogóle obłęd!;D
OdpowiedzUsuńostatnio prawie pół słoika zjadłam takiego dżemu :P
zapisane do zrobenia!
OdpowiedzUsuńmniam mniam , poproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńWyglada mega czekoladowo:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, aż nabrałam ochoty na kawałeczek:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńno to już wiem co jutro będę piekł :)
OdpowiedzUsuńwygląda arcy apetycznie
pozdrawiam :)
I kto tu tak naprawdę kusi? Ja swoją pieczarkową, czy Ty tą kwintesencją czekoladowości...? :-)
OdpowiedzUsuńDam mu szansę, oj dam:)
OdpowiedzUsuńI tak z rana takie cuda ja tu widzę ??? Oj !
OdpowiedzUsuńMmmm idealne!
OdpowiedzUsuńskoro mówisz, że wnętrze się liczy to zdecydowanie spróbuję! ;P pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj wygląda, wygląda na moocno czekoladowe ciacho! ;)
OdpowiedzUsuńcos jak Sachera, choć nie do końca.. Ale już sam kolor zachęca i to baaardzo ;D
OdpowiedzUsuńmmmm na pewno rozpływa się w ustach!
OdpowiedzUsuńMoże nie wygląd się liczy, ale mnie właśnie ten wygląd, mocno czekoladowy przekonuje :)
OdpowiedzUsuńNie pozornie? Ono wygląda Baaaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńniepozornie ??!! wygląda fantastycznie :) mniam!!
OdpowiedzUsuńCiasto cudowne!
OdpowiedzUsuńPobawisz się jeszcze w Liebster Bloga? Nominowałam Cię...
Wygląda świetnie - czekoladowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle bomba!
OdpowiedzUsuńwygląda tak, że przy najbliższej okazji przerobie je na bezglutenowe:):) aż mi żal że już dość późno i rano trzeba wstać, w przeciwnym razie chętnie poszłabym do kuchni:D
OdpowiedzUsuńps. dziękuje za dodanie mnie do obserwowanych, czuję się wyróżniona :):) pozdrawiam
Wierzę, że jest przepyszny, patrząc na składniki!
OdpowiedzUsuńNa ciasto z dżemem morelowym mam ochotę od dawna, ale mama nie lubi i mogłoby sie zmarnować, sama nie zjem!:) Kiedyś chyba jednak się skuszę,to wygląda super !pozdrawiam, Carol xx:)
OdpowiedzUsuńpowiem Ci ze ja często robię takiego murzynka z troszkę innego przepisu przekładanego powidłami sliwkowymi i reakcja jedzących jest taka sama! "Wow, jak tak zwykle ciasto może być TAK pyszne?" twój przepis będzie kolejnym przy którym nie mam zamiaru sie napracować, a zaskoczyć domowników :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)))) Robię bardzo podobnego murzynka (też jest pieczony z dużą ilością dżemu) - smak wyborny. To chyba właśnie ten dżem powoduje, że ciasto jest bardzo wilgotne :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
No ale jestem i nadrabiam.. a ciasto super! Na pewno po spróbowaniu, człowiek mówi "Wow jakie to pyszne, chcę jeszcze kawałek" ;)
O Boże jakie cudo,uwielbiam wszystko co czekoladowe - to ciasto to szczyt moich marzeń konsumpcyjnych, poezja :) :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne
OdpowiedzUsuńJem oczami bo nie mogę słodkiego jeść ustami.Ale mi smaka narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuń