poniedziałek, 14 stycznia 2013

Czekoladowe W.O.W :D!

Choć może wygląda niepozornie.. to jednak dajcie temu ciastu szansę!

Bo nie wygląd, a wnętrze się liczy ;)

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO
Z DŻEMEM MORELOWYM
(na średnicę 22 cm)

-ciasto-
- 150 gram mąki pszennej
- 50 gram zmielonych migdałów
-150 gram czekolady gorzkiej
- 8 dużych jajek
(rozdzielić na 8 żółtek i 8 białek)
- 120 gram masła
- 120 gram cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 1 słoik dżemu morelowego

-polewa-
- dżem morelowy (spokojnie starczy ten do ciasta)
- 200 gram czekolady gorzkiej
- 3 łyżki śmietanki 30%
- łyżka masła
- łyżka cukru

  • CIASTO:  Pokruszoną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnkami wanilii do 'białości'. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami oraz solą. Do suchych składników dodać teraz ubite z cukrem żółtka oraz przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Wysmarować tortownicę tłuszczem i obsypać mąką / bułką tartą. Białka ubić na sztywno. Wmieszać pianę z białek delikatnie do masy czekoladowej. Następnie przełożyć do przygotowanej formy. Piec do wyrośnięcia w 150 stopniach, a następnie zwiększyć do 180 stopni. Piec do suchego patyczka. Pozostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku przez 15 minut.
  • WYKOŃCZENIE: Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty i przełożyć dżemem morelowym. Resztę dżemu na glazurę podgrzać, lekko rozgnieść i jeszcze ciepły nanieść na wierzch ciasta. Polewę przygotować w kąpieli wodnej z czekolady, śmietanki, masła i cukru. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Po zastygnięciu glazury, wylać polewę i lekko rozprowadzić po całości ciasta. Najlepiej płaskim nożem. 
  • UWAGI: Ciasto najlepiej smakuje jeżeli troszeczkę 'postoi'. Po 2 dniach jest idealnie wilgotne i aromatyczne.

49 komentarzy:

  1. Mmm... musi smakować doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę wow! właśnie przez takie pyszności nie mogę przestać myśleć o czekoladzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja od pewnego czasu ogromnie lubię własnie czekoladowe ciasta :)
    W weekend robiłam czekoladowo - pomarańczowe :)
    Twoje ciacho wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. czekoladowe biore bez namysłu!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mu daję wielką szansę nawet, dla mnie wygląda bardzo OK!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam czekoladę! Już nie mogę się doczekać kiedy ja go zrobię!Oby tak wyglądał jak Twój:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszak nie na darmo zwykło się mawiać, że nie należy oceniać książki po okładce! Na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda niepozornie?! ja wiem, że na jednym kawałku bym nie skończyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niepozornie? Raczej imponująco! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale kusisz!:) cudowne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  12. tu chyba nie trzeba dawać szansy , to ciasto rozkochuje w sobie wszystkich !

    OdpowiedzUsuń
  13. jeej uwielbiam dżem morelowy ten domowy z własnego sadu... a takie ciasto z nim to już w ogóle obłęd!;D
    ostatnio prawie pół słoika zjadłam takiego dżemu :P

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam mniam , poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie, aż nabrałam ochoty na kawałeczek:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. no to już wiem co jutro będę piekł :)

    wygląda arcy apetycznie

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I kto tu tak naprawdę kusi? Ja swoją pieczarkową, czy Ty tą kwintesencją czekoladowości...? :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. I tak z rana takie cuda ja tu widzę ??? Oj !

    OdpowiedzUsuń
  21. skoro mówisz, że wnętrze się liczy to zdecydowanie spróbuję! ;P pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj wygląda, wygląda na moocno czekoladowe ciacho! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. cos jak Sachera, choć nie do końca.. Ale już sam kolor zachęca i to baaardzo ;D

    OdpowiedzUsuń
  24. mmmm na pewno rozpływa się w ustach!

    OdpowiedzUsuń
  25. Może nie wygląd się liczy, ale mnie właśnie ten wygląd, mocno czekoladowy przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie pozornie? Ono wygląda Baaaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. niepozornie ??!! wygląda fantastycznie :) mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto cudowne!
    Pobawisz się jeszcze w Liebster Bloga? Nominowałam Cię...

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda świetnie - czekoladowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda tak, że przy najbliższej okazji przerobie je na bezglutenowe:):) aż mi żal że już dość późno i rano trzeba wstać, w przeciwnym razie chętnie poszłabym do kuchni:D

    ps. dziękuje za dodanie mnie do obserwowanych, czuję się wyróżniona :):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Wierzę, że jest przepyszny, patrząc na składniki!

    OdpowiedzUsuń
  32. Na ciasto z dżemem morelowym mam ochotę od dawna, ale mama nie lubi i mogłoby sie zmarnować, sama nie zjem!:) Kiedyś chyba jednak się skuszę,to wygląda super !pozdrawiam, Carol xx:)

    OdpowiedzUsuń
  33. powiem Ci ze ja często robię takiego murzynka z troszkę innego przepisu przekładanego powidłami sliwkowymi i reakcja jedzących jest taka sama! "Wow, jak tak zwykle ciasto może być TAK pyszne?" twój przepis będzie kolejnym przy którym nie mam zamiaru sie napracować, a zaskoczyć domowników :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo mi się podoba :)))) Robię bardzo podobnego murzynka (też jest pieczony z dużą ilością dżemu) - smak wyborny. To chyba właśnie ten dżem powoduje, że ciasto jest bardzo wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam,
    przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
    No ale jestem i nadrabiam.. a ciasto super! Na pewno po spróbowaniu, człowiek mówi "Wow jakie to pyszne, chcę jeszcze kawałek" ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. O Boże jakie cudo,uwielbiam wszystko co czekoladowe - to ciasto to szczyt moich marzeń konsumpcyjnych, poezja :) :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jem oczami bo nie mogę słodkiego jeść ustami.Ale mi smaka narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!