wtorek, 8 stycznia 2013

Kilka składników i mamy pyszny obiad ! I wege do tego!

Od pewnego czasu ( nie ze swojej woli ) przesiaduję na pełen etat w domu, więc przypadają mi zadania, z którymi bez problemu poradziłaby sobie Anthea Turner. Zakupy, mycie zakurzonych butelek, odświeżenie mikro. Tego typu czynności nie stanowią dla mnie większego problemu. Gorzej jest jak dostanę zadania typowe dla Harrego Pottera, czyli abrakadabra wyczaruj coś na obiad z tego, co w lodówce. 
No jeśli nie ma już zupelnie nic, to idź na zakupy, ale nie wydaj więcej niż piątaka ;) 
Da się? Da! :)


MAKARON 
Z BROKUŁAMI I PIECZARKAMI
W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM
(przepis na 4 porcje)

- 1 op.makaronu razowego ( u mnie fusilli )
- ok 600 gram brokuła
- 0,5 kg pieczarek
- 200 gram sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 500 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszatołowa
- oliwa z oliwek

  • PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente. Brokuła kroimy na różyczki, nacinamy na krzyż końcówki (korzeń) i dokładnie myjemy. Pieczarki również oczyszczamy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy.
  • WYKONANIE: Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w kosteczkę. Brokuła gotujemy na parze, aż będzie widelec delikatnie wbijał się w korzeń. W miedzyczasie kroimy pieczarki w całości z nóżką w plasterki. 
  • Na rozgarzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do wyparowania wody, która wydostała się z pieczarek i jedocześnie do lekkiego zarumienienia grzybów. Następnie wlewamy śmietanę. Gdy sos zacznie minimalnie gęstnieć dodajemy pokruszone kawałki sera oraz dodajemy przyprawy: sól, pieprz i świeżo startą gałkę. Całość dalej redukujemy do otrzymania gęstego sosu. 
  • Brokuły zdejmujemy z pary. Na talerzy ukladamy makaron, różyczki brokuła i polewamy całość sosem. Smaczego!

40 komentarzy:

  1. Super składniki, więc musi być pysznie!!!Lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co ma w sobie ser pleśniowy jest dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Tobie nie będę głodować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł i brzmi smacznie!Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła znowu jeść sery pleśniowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej lubię takie szybkie przepisy z kilku pysznych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie słodkie kocie łapki się tam czają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami się czuję jakbym miała półroczne dziecko , a nie dorosłego kota! Nie da się go zatrzymać, a on nie rozumie, że pracuję :)

      Usuń
  7. kocham makarony pod każdą postacią! a Twój przepis wydaje się być bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczne i lekkie danie,pysznośc:)

    OdpowiedzUsuń
  9. smacznie wygląda i pysznie buźka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tu to dopiero jest pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam makaron pod każdą postacią!

    Ps. masz rację widziałaś w sałatce coś, to był majonez o którym zapomniałam wspomnieć. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyczarowałaś smakowite danie! Harry P. umywa się do Ciebie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. jako makaroniara stwierdzam iż twoje składniki sprawiły że jestem GŁODNA ! A te małe kocie łapki sprawiły że mam ochotę na mleko damn nigdy więcej blogowania w nocy ! :P
    pozdrawiam głodna N., :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie zdrowe i pyszne danie:0

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczne i szybkie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dzięki już mam przepis na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja już na pełnym etacie w domu, ale mam problem:nie lubię sprzątania, poza kuchnia i "po sobie i po pracy". Jeśli chodzi o gotowanie, wolę mniej składników "pasujących do siebie", bo wtedy łatwiej mi coś nowego zrobić.
    A co do "sierściucha" ...może wolisz 25 kg pieska co włazi Ci na kolana jakby był maluśkim kiciusiem, albo kładł się na stopy jak coś robisz w kuchni ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. okej to ja już nie narzekam na moje puszyste 5 kg :-p
      pozdrawiam! :)

      Usuń
  18. O widzę, że u Ciebie równie pysznie jak i u mnie i w podobny deseń! Fajny przepis, następnym razem wypróbuję Twój.


    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzenie mojej stronki gotowaniezmilosci.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię takie makarony (brokuły uwielbiam); jaka szkoda, że na razie muszę odpuścić sobie sery pleśniowe - inaczej chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje ulubione składniki! O tej porze nie powinno się oglądać blogów kulinarnych, bo zaczyna burczeć w brzuchu :D
    No i przypomniał mi się mój ulubiony makaron, którego dawno nie jadłam! Też wege, ale brokuły zamieniam na szpinak, a ser pleśniowy na zwykły i jeszcze odrobina śmietany do tego. Gotowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgodzę się , na głodniaka i po 22.00 blogów nie oglądamy ! XD

      Usuń
  21. tego mi dzisiaj trzeba po całym ciężkim tygodniu - dobrego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam podobne danie, tylko zapiekałam makaron i sos serowy do tego, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!