SERNIK KOKOSOWY
(tortownica 26 cm)
spód:
- 100 gram pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 70 gram zmielonych migdałów
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 120 gram rozpuszczonego masła
masa:
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka cukru pudru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki rumu
- 120 gram wiórków kokosowych
dekoracja:
- 300 gram białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- wiórki kokosowe
- SPÓD: Herbatniki kruszymy, migdały mielimy. Mieszamy razem z wiórkami kokosowymi i na koniec łączymy z roztopionym, przestudzonym masłem. Wykładamy dno tortownicy i wkładamy formę na 10 min do lodówki. Następnie 15 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni i wystawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- MASA: Ser ucieramy z cukrem do osiągnięcia gładkiej masy. Następnie dodajemy rum i 2-3 minuty jeszcze miksujemy. Na koniec wlewamy stopniowo rozbełtane jajka oraz dodajemy mąkę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy już łyżką. Masa będzie dość rzadka.
- PIECZENIE: Na wystudzony spód przelewamy masę serową. Pieczemy w 160 stopniach do wyrośnięcia, następne zwiększamy temperaturę do 175 stopni. Całość piekłam 1,5 h. Około 45 min w temperaturze 160. Po zakończeniu pieczenia sernik zostawiałam w piecu na 15 min, następnie na kolejne 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dzięki temu nigdy mi nie opadł (przynajmniej tej metodzie przypisuję zasługi :)). Odstawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia.
- DEKORACJA: Białą, pokruszoną czekoladę zalewamy gorącą śmietaną i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Powstałą polewą smarujemy sernik. Na środku układamy koło z białych draży, a boki posypujemy wiórkami kokosowymi.
- INNE: Wbrew pozorom sernik nie należy do typowych 'ciężkich'. Masa serowa nie zawiera żadnego tłuszczu (jednak jest b. aksamitna) oraz małą ilość cukru. Jeśli chcielibyśmy jeszcze 'odchudzić' nasz sernik możemy zrezygnować ze słodkich draży bądź w zupełności z dekoracji.
Serniki 2013 - edycja zimowa
*****
PS:
Chciałabym przypomnieć o trwającym konkursie na bloga roku! Jeśli spodobał Ci się mój blog pomóż mi zajść ciut dalej - wyślij D00020 na 7122 :)
Z góry dziękuję za pomoc!
Szana-Banana, przestaniesz kusić biedną matkę na diecie? ;)
OdpowiedzUsuńnie ;) :D
UsuńRozpusta!
OdpowiedzUsuńPyszności;)
OdpowiedzUsuńOj ! To zdecydowanie mój smak :)
OdpowiedzUsuńSernik rafaello :)
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam serniki!!!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie taki zrobić, bo kokosowego jeszcze nie robiłam. A ten wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńKusisz kusisz i chyba skusisz!!!
OdpowiedzUsuńZ drażetkami, to coś dla mnie! :))
OdpowiedzUsuńWygląda niebiańsko pysznie i baaardzo słodko...
ten sernik to istna rozpusta!:)
OdpowiedzUsuńCałkowite pyszności po prostu! Nie dość,że sernik to jeszcze z kokosem, mniam:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, super pomysł z tymi drażami bo całość wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńO matko, ale bym zjadła kawałek! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta bąbelkowa góra ;)
OdpowiedzUsuńo w mordę ! wygląda lepiej niż rewelacja..!
OdpowiedzUsuńmiałam nie piec ciast a tu o... ehhh...
_____________
p.s patrząc na Twoje dodatki zaczynam dostrzegać część moich misek i osłonek z Ikei :P
ikea rządzi ! :P
UsuńOj, rozpusta na całego... Piękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda baaardzo smakowicie:) // a do zrobienia muffinek z fasoli nie trzeba zbyt wiele czasu, wrzucasz wszytko do miksera i gotowe ;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmuszę się ogarnąć i w końcu zrobić!
Usuńuwielbiam serniki i spody na bazie ciastek, super!!
OdpowiedzUsuńjestem fanką kokosu w każdej postaci, a taki sernik mogłabym jeść bez opamiętania ;)
OdpowiedzUsuńkocham serniki
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWszelkim sernikom mówię TAK! A Twój wygląda oszałamiająco!;)
OdpowiedzUsuńłoo:) super pomysł z tymi drażami !! ja ostatnio polubiłam się z kokosem mam w zanadrzu pyszny mus..
OdpowiedzUsuńWow! Po pierwsze bo sernik, po drugie bo z kokosem, po trzecie bo z rumem :) pycha!
OdpowiedzUsuńpięknie i apetycznie wygląda, zwłaszcza ta polewa i dekoracja jest interesująca, pycha:D
OdpowiedzUsuńTaki sernik skusiłby mnie z pewnością :)
OdpowiedzUsuńSerniczek fantastyczny!:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wręcz niebiańska rozpusta :D
OdpowiedzUsuńale cudo, jestem pod wrażeniem, moje smaki :)
OdpowiedzUsuń