wtorek, 29 stycznia 2013

W tej zupie gulaszowej idzie się zakochać!

Rozgrzewająca
gulaszowa
z serduszkami.

Czego może chcieć więcej wygłodniała połówka?
Chyba tylko rozmowy w cztery oczy z szefową kuchni :)



ROZGRZEWAJĄCA GULASZOWA
Z CHORIZO I KASZĄ PĘCZAK
oraz
 POMIDOROWYMI SERDUCHAMI

- 1 op. pomysłu na... zupę gulaszową Winiary
- 225 gram kiełbasy chorizo
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 woreczek kaszy pęczak
- 1 czerwona cebula
- 3 papryczki chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pomidorki koktajlowe (dowolna ilość)
- oliwa 
  • PRZYGOTOWANIA: Kiełbasę chorizo kroimy w średniej wielkości plasterki. Paprykę myjemy kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 min. Powinna być jeszcze twarda. Chili i paprykę kroimy w talarki.
  • GOTOWANIE: Kiełbasę przesmażamy na łyżce oliwy. Ze względu, że chorizo należy do dość tłustych, odlewamy połowę tłuszczu jaki się nam wytworzył. Przyda się później! 
  • Po odlaniu połowy tłuszczu, kiełbasę przesmażamy z 2 łyżkami koncentratu. Przekładamy po 2-3 minutach do garnka. 
  • Na pustą patelnię po smażeniu wlewamy szklankę wody  i mieszamy z dużą torebką pomysłu na... Zagotowujemy i zdejmujemy pozostałości po smażeniu ze ścianek (resztki koncentratu).
  • Zalewamy kiełbasę powstałym 'wywarem' i dodajemy 1 litr zimnej wody. 
  • Trzymamy do zagotowania na dużym ogniu następnie zmniejszamy i dodajemy żółtą paprykę oraz pęczak. Gotujemy do miękkości kaszy i papryki. 
  • Na sam koniec dodajemy kukurydzę oraz zawartość małej saszetki Pomysłu na....
  • Zagotowujemy i wyłączamy ogień.
  • Na tłuszczu po chorizo przesmażamy pokrojoną w talarki cebulę i chilli. Chwilkę dosłownie, aby tylko warzywa lekko zmiękły. 
  • Układamy chilli i cebulę 'na' zupie ;)

  • POMIDOROWE SERDUCHA: Pomysł, na takie <3 widziałam kiedyś na Facebooku i podczas gotowania wymyśliłam, że świetnie by pasowały ;)Aby wyszły nam idealne serca, najlepiej abyście zaopatrzyli się w bardziej podłużne pomidory koktajlowe. Ja niestety dostałam tylko okrągłe jak piłeczka, więc musiałam dół lekko ściąć, aby przypominał serducho. Należy odciąć 1/3 pomidorka pod kątem 45 stopni. Do pełnego serca potrzebne nam 2 sztuki. Złożyć miejscem przecięcia, przebić wykałaczką, udekorować zupę i zachwycić ukochanego! 

 


****

20 komentarzy:

  1. ucieszyłabym się z takiego serduszkowego obiadu, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta zupka musi być super, zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest pięknie podana za samo to już można się w niej zadłużyć:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te serducha. I michę zupy poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne serduszka! ;)
    ii gulaszowa bardzo apetyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne te pomidorki! zupa pewnie też udana, bo na chorizo- uwielbiam chorizo:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie przygotowałaś tą zupę

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł:) Narobiłaś mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotaaaa:) chyba glodna jestem..

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie to już bliżej Walentynek.
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No tak, już niebawem Walentynki, to się może przydać zupa do zakochania :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzeczywiście wygląda pysznie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealna zupa na zimowe popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. widzę, że szalejesz z zupami:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada smakowicie a Twoja prezentacja jest znakomita!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wywaliłabym kiełbase i mogę zajadać:D.

    OdpowiedzUsuń
  17. gulaszowa na zimę jak znalazł, ale z chorizo jeszcze nie jadłam, a lubię i jedno i drugie, więc muszę połączyć te smaki :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!