piątek, 16 marca 2012

Wiosenna zupa ze szpinakiem , chilli i imbirem

Hej :)
Jestem miłośniczką zup, ale najlepiej tych o kremowej konsystencji. Rzadko zdarza mi się zrobić zupę na czystym bulionie z dodatkami warzyw. Tym razem spróbowałam, bo potrzebowałam rozgrzewającej i hartującej mocy imbiru i chilli, z odrobiną, łagodnej i dobrej zieleniny. Zobaczcie.


ROZGRZEWAJĄCA ZUPA 
ZE 
SZPINAKIEM , CHILLI i IMBIREM

- 1 cebula
- 1 papryka chilli
- 4 ząbku czosnku
-1 liść laurowy
- 1 łyżeczka startego imbiru
-1 litr bulionu warzywnego
- 1 papryka
- 6 ziemniaków
- 120 gram szpinaku
- sól, pieprzy, tymianek
- posiekana natka pietruszki
- olej

  • PRZYGOTOWANIA: Siekamy cebulę, papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę. Ja pestki zostawiłam, bo chciałam, aby zupa miała moc. Czosnek kroję w cienkie plastry, imbir ścieram bądź drobno kroję. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i moczę w wodzie. Szpinak kupiłam już gotowy i przemyty, więc nic na razie z nim nie robię. Paprykę kroję w średniej długości słupki.
  • GOTOWANIE: W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, imbir i liść. Chwilę razem smażymy. Następnie wlewam trochę bulionu, dodaję paprykę i czekam, aż lekko zmięknie. Następnie dodajemy odcedzone ziemniaki i wlewamy pozostały bulion. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • FINISZ: Gdy ziemniaki już są prawie miękkie dorzucam szpinak, doprawiam solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość gotuję jeszcze z 3 minuty. Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.
  • INNE: Można ją śmiało zabielić śmietaną, albo mlekiem kokosowym. Jak ktoś nie lubi tymianku - kolendra sprawdzi się równie dobrze.

8 komentarzy:

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!