wtorek, 6 marca 2012

Wielkanocny ( choć nie tylko ) mus waniliowy. KROK PO KROKU

Witam.
Dziś kolejny, czarujący dzień, który przypomina nam, że to już coraz bliżej wiosna, a co za tym też idzie – Wielkanoc. Ze względu na to pogodne i kolorowe święto przygotowania zaczynam już miesiąc wcześniej, aby w ostateczności wszystko wyszło idealnie i przede wszystkim smacznie. 


Znacie moje zamiłowanie do słodkiego, więc moje przygotowania ( a zarazem dla Was propozycje ) na świąteczny stół zacznę od końca, czyli od deseru. 

Ten mus mnie zachwycił swoją perfekcyjną konsystencją. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że wyszedł tak smaczny i idealny. 

Przy tworzeniu tego smakołyku testowałam produkty Kamis, więc jego smak, intensywnie waniliowy, ( ze względu na wysoką jakość produktu ( o którym później) ), wyszedł wymarzony i zdobył swoją pewną pozycję po niedzielnym obiedzie.

M U S   W A N I L I O W Y

- 2, 5 łyżeczki żelatyny
- 2 laski wanilii z serii Specialite firmy Kamis
- 3 łyżki śmietany 22 %
- 80 dag cukru pudru
- 2 białka
- 230 gram śmietany 30% do ubijania
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki dowolnego likieru 
( ja wybrałam likier Bols'a apricot brandy )
- 330 gram jogurtu typu greckiego

 
 ***
 
 
  • Na samym początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody. Tak, aby lekko ją przykryła. Odstawiamy na bok.
  • Do jednej wspólnej miseczki przekładamy cukier puder i kwaśną śmietanę.
  •  Laski wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy nożem ziarenka. Dodajemy do śmietany i cukru. Całość mieszamy trzepaczką.
  • W dwóch oddzielnych miskach ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka (również na sztywną masę).
  • Lekko podgrzewamy sok z cytryny z likiem i w nim rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, jednak nie wolno nam całości zagotować.
  • Jogurt dodajemy do śmietany z cukrem i wanilią. Mieszamy trzepaczką.
  • Gdy łączymy jogurt z masą waniliową, lekko przestudzoną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem. Cały czas należy mieszać.
  •  Teraz dodajemy do masy ubitą śmietanę i białka. Delikatnie całość mieszamy, aby zachować strukturę musu.
  • Napełniamy pucharki i odstawiamy do lodówki na min. 3-4 h.

Tak jak wcześniej wspomniałam, miałam okazję spróbować produktów firmy Kamis z serii Specialite. W tym deserze użyłam wanilii i powiem szczerze, że jestem bardzo mile zaskoczona. Zawsze używałam laski wanilii nabytej w sklepie, na miejscowym bazarku. Często się zdarzało, ze była zwietrzała, a w efekcie w daniu nie było czuć naturalnego aromatu wanilii. 


Mój pierwszy plus za szczelne i solidne opakowanie, które umożliwia zachowanie wszystkich walorów i świadczy o najwyższej jakości produktu. Są one ręcznie pakowane, więc nie ma tu mowy o wadliwym produkcie. Do tego idealnie zaprezentowane. Produkty z tej serii zadowolą najbardziej wymagającą pasjonatkę gotowania. Ja jestem naprawdę zachwycona. Dawno nie dostałam produktu o tak intensywnym aromacie i o tak dobrej jakości.

8 komentarzy:

  1. mmm i jak tu być na diecie? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, Twoje zamiłowanie do słodkości widać na pierwszy rzut oka na tym blogu ;) I bardzo dobrze! Jest skąd czerpać smaczne przepisy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj chciałabym taki zestaw przypraw, a mus musiał być znakomity :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny deser! A ja, aż wstyd się przyznać, nigdy nie używałam prawdziwych lasek wanilii. Czas to zmienić :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda mega slodko ;) kiedyś na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!