czwartek, 8 marca 2012

Wielkanocne przygotowania - sałatka z tuńczykiem i ryżem

Witam!
Dziś mój drugi przepis jaki proponuję na Wielkanocne śniadanie czy kolację. Świetna sałatka w świątecznych, wiosennych kolorach. Jestem pewna, że miłośników właśnie takich potraw na Święta jest tu sporo, więc przyjrzyjcie się jej chwilkę dłużej, a najlepiej już by było, jakbyście wykonali i spróbowali sami.


Ż Ó Ł T O - Z I E L O N A   S A Ł A T K A 
Z
T U Ń C Z Y K I E M   I   R Y Ż E M

- sałatka-
- szklanka ryżu (250 ml) ugotowanego na sypko
- szafran firmy Kamis z serii Specialite
- groszek 1 op.
- 1/2 pora
- tuńczyk w kawałkach 1 op.

-dressing-
- 2 łyżeczki musztardy Kamis z serii Specialite z zielonym pieprzem
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina soli ziołowej firmy Kamis z serii Specialite

  •  Ryż gotujemy z paroma nitkami szafranu, aby nam się pięknie zabarwił na żółto. Około 15 min. w lekko osolonej wodzie. Ważne, aby go nie rozgotować.
  • Por kroimy drobno. Używam go tu ze względu na kolor i wyrazisty, intensywny smak. Nie potrzeba nam więc już cebuli czy dymki.
  • Groszek i tuńczyka odcedzamy.
  • Wszystkie składniki dressingu razem łączymy w miseczce. 
  • Ryż (przestudzony) mieszamy z groszkiem i porem. Następnie dodajemy dressing. Na sam koniec dodajemy tuńczyka w kawałka i całość delikatnie łączymy, aby zachować większe kawałki ryby.
Tym razem moim faworytem jest tu musztarda z zielonym pieprzem. Idealnie wyważona ostrość produktu sprawiła, że minimalnie musiałam doprawić dressing. Jak dla mnie to bystre i ciekawe-smakowo doświadczenie. Następnie użyłam szafranu. Pomimo moich obaw, równie pięknie zabarwił ryż jak kurkuma. O wiele bardziej przypadło mi do gustu jego użycie, gdyż jego kolor (po zabarwieniu) nie jest zbyt intensywny i sztuczny ( co nie raz mi się zdarzyło przy przesadzeniu z kurkumą ). I na samym końcu sól ziołowa, w której absolutnie się zakochałam. Świeżo zmielona przyprawa była tu kropką nad 'i'. 
 
 
Szczerze napiszę, że bardzo do gustu przypadły mi produkty z serii Specialite firmy Kamis. Co prawda nie użyłam wszystkich w zaprezentowanych daniach, ale w domowym zaciszu wszystkie już spróbowałam i obwąchałam i planuję dalej co z nimi zrobić. Są naprawdę wysokiej jakości, o intensywnym aromacie i w ciekawych wariacjach smakowych.  Zapoznajcie się z nimi, bo naprawdę warto!

8 komentarzy:

  1. pięknie wygląda! napewno przepyszna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa ja też chcę taką kolekcję!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna ta kolekcja i różnorodność produktów:) można zaszaleć w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się tutaj :D Dużo inspiracji :D Yeah! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ta salatke! Takiej ochoty mi narobilas, ze teraz mam dylemat i nie wiem czy nie zrezygnuje dla niej z dziejszego planowanego obiadowego kurczaka w miodzie! :) Pozdrawiam, swietny blog!!!!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!