czwartek, 2 lutego 2012

Placuszki kukurydziane na mleku kokosowym z chilli

Ciężko się fotografuje placka, natomiast bardzo łatwo się go je.

  
P L A C K I   K U K U R Y D Z I A N E
Z
C H I L L I    N A   M L E K U   K O K O S O W Y M  


- 1 op. mleka kokosowego (400 ml)
- 2 szklanki mąki kukurydzianej (2 X 250 ml)
- 1 dymka
- 1 chilli
- odrobina soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia

Mąkę dokładnie mieszamy z mlekiem kokosowym, aby nie powstały grudki. Najlepiej trzepaczką. Skrojoną w drobną kosteczkę chilli i posiekaną dymkę (szczypior+cebulka) dodajemy do masy. Odrobina soli i proszku do pieczenia na koniec. Na patelni rozgrzewa nam się już olej do smażenia. Przekładamy po łyżce masy na gorący olej, lekko rozprowadzając, jednocześnie formując kształt placka. Przekładamy na drugą stronę, aż nam się ładnie zarumienią.
 ***

7 komentarzy:

  1. Pomysłowe połączenie, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezeli znajdziesz wolną chwilkę to zajrzyj,bardzo proszę,na mojego bloga,założyłam go niedawno pozdrawiam Dorota lipkowy-domek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że mleko kokosowe nie jest w tej samej cenie co zwykłe. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię placuszki wszelkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki z mlekiem kokosowym, tak na ostro? Zaskoczyłaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się wersja na ostro

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!