Cześć!
Wczoraj wzięłam udział w warsztatach organizowanych przez Alpro Soya. Dokładna relacja samych warsztatów pojawi się jutro, a dziś przedstawię wam zwycięski deser naszej grupy, w której była Iza (www.smacznapyza.blogspot.com), Asia (jak się okazało uczestniczka warsztatów kuchni + z Tomkiem Jakubiakiem) i Robert (obieżyświat ;)).
OWOCOWE, SOJOWE
TIRAMISU
- biszkopty
- 40 ml Ouzo
- 50 ml syropu z brzoskwiń w puszce
- mleko sojowe Alpro o smaku waniliowym
- owoce pokrojone w kosteczkę
(mango, ananas, truskawki, melon)
- płatki migdałowe
- śmietanka Alpro Soya do ubijania
- deser Alpro Soya o smaku czekoladowym
- mięta do dekoracji, cała truskawka
W miseczce wymieszałam mleko sojowe, Ouzo i sok z brzoskwiń i namoczyłam w tym biszkopty. Przełożyłam warstwę do miseczki.
Na to poszła porcja ubitej śmietanki. Iza i Asia pokroiły w małą kostkę owoce i przełożyły na bitą śmietanę. Układały warstwami do siebie równolegle, aby w deserze ładnie kontrastowały ze sobą kolory.
Na to migdały, kolejna warstwa śmietanki i na wierzch mix owoców. Udekorowaliśmy miętą, kleksem deseru czekoladowego, a na to carving z truskawki.
Ważne! Używajcie dojrzałych owoców :) Przepis do wykorzystania, a efekt super. Tym bardziej, jak ekipa "palce lizać". Tylko ktoś tu zapomniał o unikalnej nazwie deseru :)
OdpowiedzUsuńNikt nie zapomniał, to by na blogosferze tak łatwo nie przeszło,
OdpowiedzUsuńpozdro!
W takiej drużynie i z takim deserem nie mieliście wyjscia - musieliście wygrać! Gratulejszyn!!
OdpowiedzUsuńfenks ;)
Usuńpiękne te słodkości!
OdpowiedzUsuńsuper, gratuluje, i wcale sie nie dziwie ze takim smakolykiem wygraliscie!!!! super!!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować tej śmietanki, bo w mlekach się zakochałam :)
OdpowiedzUsuńoh jak pysznie i smacznie.
OdpowiedzUsuńNie widziałam nigdzie tej śmietanki, muszę ją gdzieś dorwać :)
OdpowiedzUsuńWow, co za deser! Musi być mega smaczny, bo wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń