niedziela, 19 lutego 2012

Ostatki z karnawału, czyli PIZZA z TUŃCZYKIEM

Cześć!
Wczoraj zamieszczałam złote rady jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Dziś wisienka na torcie, czyli jak dokończyłam mój placek. Postawiłam na tuńczyka, gdyż kocham ryby i jednocześnie nienawidzę oklepanych smaków w stylu szynka + ser, ser + szynka + pieczarki itp.


PIZZA Z TUŃCZYKIEM I INNYM DOBRYM STUFFEM

- gotowa rozwałkowana i wysmarowana olejem z dwóch stron pizza
- żółty ser
- 2 op. tuńczyka w oleju
- 1 op. kaparów (małe)
- 1 DUŻA cebula
- oliwki pokrojone w plasterki

sos pomidorowy:

- 1 op. pomidorów w puszce
- pasta pomidorowa (można zastąpić koncentratem)
- białe wino
- cebulka
- czosnek
- oliwa
- cukier, sól, pieprz, oregano - do smaku


Wpierw musimy przygotować sos do pizzy. Najlepiej, gdy nam jeszcze ciasto wyrasta. Na oliwie zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterkach. Dodałam pastę i całość przesmażyłam. Następnie dodałam odrobinę białego wytrawnego wina i dodałam pomidory z puszki. Całość razem dusiłam, aż do wyparowania płynów. Sos musi być dość gęsty. Doprawiamy do smaku i gotowy sos, lekko wystudzony, rozsmarowujemy na naszym placku. 

Następnie odlewamy z oleju tuńczyka, kapary z marynaty, oliwki i cebulę kroimy i ścieramy żółty ser. Na sos pomidorowy przekładamy tuńczyka, następnie piórka cebuli, kapary i oliwki, a całość posypujemy startym serem.

Pieczemy wpierw w 175 stopniach do lekkiego wyrośnięcia, następnie w 200 stopniach do zarumienienia. Nie dłużej niż 30 min.


12 komentarzy:

  1. ja też lubię pizzę z tuńczykiem, a Twoje porady co do ciasta na pizzę na pewno wykorzystam jak już tylko kuchnię urządzimy.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wizytę u mnie :)
    Co do pizzy to moim ulubionym, nieśmiertelnym połączaniem jest boczek i cebula :) Może oklepane, ale zawsze smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dziś na obiad była pizza :) ciekawe przepisy, będę zaglądać! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, wygląda pyszni, muszę spróbować. Ja często szykuję taką pizze, ją lubię najbardziej http://djorsfashion.blogspot.com/2012/01/domowa-pyszna-pizza.html

    OdpowiedzUsuń
  5. kto nie lubi pizzy:) Domowa jest najpyszniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza z tuńczykiem? Ciekawe ;) i na pewno smaczne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ileż pyszności u Ciebie :) Po powrocie do miasta studenckiego będę miała skąd czerpać pomysły na posiłki :D I dziękuję serdecznie za radę ;* Na pewno przetestuję je na swoich włoskach.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jem i robię wegetariańskie:)

    Zapraszam na nowy wiersz!:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja poproszę o kawałek ale bez kaparów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, chyba się głodna zrobiłam ;P

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!