Cześć!
Wczoraj zamieszczałam złote rady jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Dziś wisienka na torcie, czyli jak dokończyłam mój placek. Postawiłam na tuńczyka, gdyż kocham ryby i jednocześnie nienawidzę oklepanych smaków w stylu szynka + ser, ser + szynka + pieczarki itp.
PIZZA Z TUŃCZYKIEM I INNYM DOBRYM STUFFEM
- gotowa rozwałkowana i wysmarowana olejem z dwóch stron pizza
- żółty ser
- 2 op. tuńczyka w oleju
- 1 op. kaparów (małe)
- 1 DUŻA cebula
- oliwki pokrojone w plasterki
sos pomidorowy:
- 1 op. pomidorów w puszce
- pasta pomidorowa (można zastąpić koncentratem)
- białe wino
- cebulka
- czosnek
- oliwa
- cukier, sól, pieprz, oregano - do smaku
Wpierw musimy przygotować sos do pizzy. Najlepiej, gdy nam jeszcze ciasto wyrasta. Na oliwie zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterkach. Dodałam pastę i całość przesmażyłam. Następnie dodałam odrobinę białego wytrawnego wina i dodałam pomidory z puszki. Całość razem dusiłam, aż do wyparowania płynów. Sos musi być dość gęsty. Doprawiamy do smaku i gotowy sos, lekko wystudzony, rozsmarowujemy na naszym placku.
Następnie odlewamy z oleju tuńczyka, kapary z marynaty, oliwki i cebulę kroimy i ścieramy żółty ser. Na sos pomidorowy przekładamy tuńczyka, następnie piórka cebuli, kapary i oliwki, a całość posypujemy startym serem.
Pieczemy wpierw w 175 stopniach do lekkiego wyrośnięcia, następnie w 200 stopniach do zarumienienia. Nie dłużej niż 30 min.
ja też lubię pizzę z tuńczykiem, a Twoje porady co do ciasta na pizzę na pewno wykorzystam jak już tylko kuchnię urządzimy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Fajny pomysł z tym tuńczykiem:-)
OdpowiedzUsuńDzięki za wizytę u mnie :)
OdpowiedzUsuńCo do pizzy to moim ulubionym, nieśmiertelnym połączaniem jest boczek i cebula :) Może oklepane, ale zawsze smakuje :D
Wow, to mi się podoba!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś na obiad była pizza :) ciekawe przepisy, będę zaglądać! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki, wygląda pyszni, muszę spróbować. Ja często szykuję taką pizze, ją lubię najbardziej http://djorsfashion.blogspot.com/2012/01/domowa-pyszna-pizza.html
OdpowiedzUsuńkto nie lubi pizzy:) Domowa jest najpyszniejsza:)
OdpowiedzUsuńPizza z tuńczykiem? Ciekawe ;) i na pewno smaczne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIleż pyszności u Ciebie :) Po powrocie do miasta studenckiego będę miała skąd czerpać pomysły na posiłki :D I dziękuję serdecznie za radę ;* Na pewno przetestuję je na swoich włoskach.
OdpowiedzUsuńJa jem i robię wegetariańskie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy wiersz!:*
Ja poproszę o kawałek ale bez kaparów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, chyba się głodna zrobiłam ;P
OdpowiedzUsuń