piątek, 24 lutego 2012

Falafel, czyli pyszne kulki z ciecierzycy z sosem tahini

Hej ;)
Tak jak wczoraj pisałam dzisiaj podaję przepis na falafel i przeróbkę sosu Tahini. Radzę od razu na wstępie, aby kulki zrobić małe, bo rozwalają się inaczej przy smażeniu, reszta łatwa, prosta, smaczna i przyjemna. Najmilej zaskoczyło mnie to, że nie ma przy niej tak naprawdę dużo roboty. Dla mnie bomba - polecam!


FALAFEL Z CIECIERZYCY
Z SOSEM TAHINI

-falafel-

- 400 gram suszonej ciecierzycy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sody
- mielona kolendra - 2 łyżeczki
- mielona papryka słodka - 2 łyżeczki
- mielony kumin - 2 łyżeczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 małe / 1 duże jajko
- odrobina bułki tartej
- świeża mięta
- świeża kolendra 

-sos Tahini-

- pasta Tahini
- jogurt naturalny
- miód
- sok z limonki
- ew. pieprz  

  • FALAFEL: Ciecierzycę należy dzień wcześniej namoczyć, tzn. najlepiej zostawić ją na noc w wodzie. Rano odcedzić, przepłukać. Teraz musimy ją wrzucić do blendera i zmiksować na małe kawałki, jak najbardziej się da. Przełożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy i skrojone zioła. Czosnek drobno posiekać i cebulę w kostkę. Dodać do ciecierzycy. Posypać całość lekko bułką tartą, wbić jajka i całość zagnieść. Uformować niewielkie kulki i odstawić na tacy w lodówce na ok. 30 min.
  • SOS: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powinniśmy zrobić to na oko, aż smak nam podejdzie, u mnie okolo: 2 łyżki pasty, 3 jogurtu, 1,5 miodu, sok z limonki, odrobina białego pieprzu.
  • FINISZ: Kulki smażymy w większej ilości oleju, tak ze 2 cm. Z każdej strony, aby porządnie się zarumieniły. Około 4-5 min. Podajemy z sosem Tahini.

10 komentarzy:

  1. Mhmm, egzotycznie, aromatycznie - bardzo zachęcająco. Coś w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O falafel :) ostatnio właśnie słyszałam, że to bardzo dobre.. chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm pysznie wyglądają! chętnie zjadłabym takie coś innego ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie, no właśnie. Prawie o nich zapomniałam. :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Falafel z tahini musi bardzo fajnie współgrać! Dzięki za podrzucenie pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisałam bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!