poniedziałek, 21 stycznia 2013

Ciasto makowe z bezą kokosową

Choć już prawie minął miesiąc od Bożego Narodzenia to dopiero teraz publikuję to ciasto ;)
Miało być na wigilijnym stole, ale przytłaczająca ilość piernika i ciasta góralskiego powiedziała temu duetowi stanowcze "nie"! 
Podejście ponowne do przepisu odwlekło się w czasie, ale w końcu przyszedł czas na premierę:

 
CIASTO MAKOWE 
BEZĄ KOKOSOWĄ
(przepis na blachę 25 cm X 36 cm)

spód:
- 1 op. podłużnych biszkoptów (ok. 250 gram)

masa makowa:
- 1 szklanka maku
- 8 jajek
- 3/4 szklanek cukru
- 1 op. cukru z prawdziwa wanilią (u mnie Kotanyi)
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście rodzynek
- łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- ew. garść orzechów.

beza kokosowa:
- 4 białka ( z tych 8 jajek co wyżej wymienione )
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag wiórków kokosowych

  • MASA MAKOWA: Mak opłukałam i zagotowałam. Gotowałam potem jeszcze 5 min. Następnie przecedziłam przez gęste sitko. Teraz mak należy odparować w garnku przez chwilę. Mielimy raz jeśli mamy sitko do maku, jeśli nie - 2 podejścia ;).  8 żółtek ucieram z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą, 'białą' masę. Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz wystudzone, rozpuszczone masło. Na sam koniec idą opłukane bakalie, orzechy . Mieszam całość łyżką. 4 białka ubijam na sztywną pianę. Delikatnie dodaję do całości, mieszając ruchem od spodu na wierzch.
  • CIASTO: Na blasze (u mnie 25 na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układam ciasno podłużne biszkopty. Wylewamy teraz masę makową, wyrównujemy łyżką. Można posypać jeszcze całość po wierzchu rodzynkami.
  • BEZA KOKOSOWA: 4 pozostałe białka ubijamy z cukrem. W trakcie ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec domieszać należy delikatnie wiórki kokosowe. Wykładamy bezę na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni) i  utrzymuję tę temperaturę do wyrośnięcia. Następnie przestawiłam na 180 stopni i piekłam do zarumienia. U mnie całość trwała 1,15 min.
  • INNE:  Robiłam to ciasto pierwszy raz, ale następnym razem wykorzystam spód z pokruszonych herbatników i masła. Uważam, ze też będzie odpowiedni!

31 komentarzy:

  1. wygląda znakomicie!
    z tą kokosanką na górze musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niamniamniam ;) 2 razy zmielić wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, na zwykłym sitku spokojnie, raz - jeśli posiadasz do maku :)

      Usuń
  3. Ciekawie, ciekawie, poczęstowałabym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mak i kokos ... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. średnio przepadam za makiem:(
    Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie "Gotowanie za głosowanie":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cacy wygląda :]
    Podeślę mamie przepis, ona uwielbia ciasta z makiem. Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pysznie wygląda - idealne dla mojego mężunia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co z tego, że po świętach ja do dnia dzisiejszego zajadam się makowymi przysmakami i nic nie robię sobie z tego, co próbuje wmawiać mi kalendarz :)) Bardzo lubię ciasta z kokosową skorupką na górze, jeśli dochodzi do tego mak - jestem ZA!

    OdpowiedzUsuń
  10. I makowiec, i kokos to moje ulubione smaki! Piękne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Makowe zawsze smaczne, nigdy sie nie znudzi, podobnie jak serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio mnie prześladują ciasta makowe, Twoje musi smakować wspaniale z tą pianką i taką cudowną ilością maku! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio właśnie szukałam przepisu na jakiś inny makowiec a Ty dopiero dziś dałaś :D W ogóle widzę, że Ty tu poważne sukcesy w prasie odnosisz :D Sławna się robisz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daleko mi do sławy :p i to dawne dzieje :) ale miło się wspomina :)
      ciasto polecam, wypróbuj!

      Usuń
  14. Wspaniałe to ciacho! Chętnie bym zjadła makowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale wspaniale i smakowite ciasto..troche trudno tu u mnie z kupieniem maku, ale jak znajde to napewno sprobuje zrobic :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję bardzo :)A ciasto wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam makowiec, jak wracam do Polski to nie potrafię się go najeść.
    We Włoszech niestety, ale maku nie uświadczy się.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Zazdroszcze ci bloga :) Cudny :) I makowiec... mmmmm.... skradłaś moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. B. Ci dziękuję :) I zapraszam w takim razie częściej :)

      Usuń
  19. Fajowe ciasto! Daaawno nie miałam okazji jeść ciacha z taką kokosową "skorupką"- a szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm jak pysznie wygląda! fajne połączenie z ta bezą

    OdpowiedzUsuń
  21. Podoba mi się to ciasto! Też myślę, że spód z herbatników i masła będzie super. A dla leniuszków może być z gotowa masą makową? Uprościłoby to całe mielenie itd. -nie cierpię tego :( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sądzę że można, leniuszki też zasługują na takie ciacho! :D

      Usuń
  22. Myslisz ze zamiast biszkoptow moge dac spod z kruchego ciasta? A makowiec wyglada zniewalajaco! :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!