wtorek, 22 listopada 2011

Sprytne sztuczki w kuchni, czyli jak zrobić CZEKOLADOWE LIŚCIE ?

Przyznam się bez bicia, że moje umiejętności dekoratorskie są kiepskie. Staram się zagłębiać tajniki tej sztuki, ale pewnie sami wiecie jak to wychodzi.. różnie jednym słowem



Ostatnio w gazecie pokroju glamour, znalazłam ciekawy dodatek do sekcji gotowanie. Mianowicie zawierał on parę tricków. Parę przydatnych, niektórych oczywistych i oczywiście kilka absurdalnych. W tej mieszance wedlowskiej znalazłam fajny i łatwy sposób na przygotowanie czekoladowych liści. W 100 % jadalnych.

Totalnym bezsensem jest kupowanie do tej operacji żywych kwiatów. Wystarczy wygrzebać w zakamarkach poddasza jakieś obrzydliwe imitacje, które w latach 70. były na serio cool. Ja takowe znalazłam wykonałam i wyszły cudownie.

 
Cały sekret tkwi w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, którą nakładamy na "wierzchnią" część listka, aby potem łatwiej odchodziło, kiedy będziemy odrywać ciągnąc gałązkę. Pamiętajcie, że warstwa musi być gruba! Inaczej czekolada się połamie ! Powodzenia !

11 komentarzy:

  1. ciekawy sposób nie powiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo! W końcu zbierane lata temu przez moją Maminę sztuczne, znienawidzone przeze mnie, kwieciska znajdą jakieś zastosowanie!
    Boję się tylkio tego odrywania, bo "szałaput" ze mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja bym chciała takiego czekoladowego storczyka do pokoju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny pomysł, znakomicie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, nie mam takich kwiatków, ale gdzieś nabędę, bo takie listki np. na tort są idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku sobie obiecuję,że nazbieram żywych listków i narobię takich ozdóbek. Ale jak co roku za późno się ocknę a liści już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  7. znałam ten trick :D super Szana, dawaj więcej takich perełek!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moim zdaniem dalej są COOOOOOOL >:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę koniecznie wypróbować. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. witam wszystkich ,dzisiaj ja zaczynam wielkie pędzlowanie czekoladowych liści ,życzcie mi powodzenia

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!