piątek, 25 listopada 2011

... Tarta Cytrynowa ...

* 24.XI *


Tarta cytrynowa:

- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
- 5 jajek dużych
- 200 gram cukru
- 200 g śmietany 36% (gęstej)
- 200 ml soku z cytryny

Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem , dodaję masło w małych kawałeczkach i rozdrabniam nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodaję jajko i wszystko energicznie zagniatam. Ciasto zawijam folią i odkładam do lodówki na 30 min. 
Wykładamy formę o średnicy 30 cm ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy w 180 stopniach, wpierw do momentu, aż się 'zetną' boki, wtedy wyciągamy, wyjmujemy obciążenie i pieczemy dalej, aż do zbrązowienia boków, przeważnie około 15-20 min.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę sok z cytryny i zostawiamy na chwilę, aby odstało swoje. Zdejmujemy łyżką pianę i na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką gotujemy, aż masa nam lekko zgęstnieje. Wtedy przelewamy na upieczony spód, zakrywamy brzegi folią aluminiową, aby nam się nie spaliły i pieczemy w 150 stopniach przez 25-30 min.

Tartę odstawiamy do wystygnięcia i dopiero kroimy. Ja jeszcze w międzyczasie już ostatniego etapu zapiekania wyjęłam tartę na sekundkę i udekorowałam cytryną, która ładnie się upiekła i dodała niesamowitego aromatu całemu ciastu.

***

12 komentarzy:

  1. ale mega-cytrynowa :) musiała być bardzo orzeźwiająca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarte cytrynowa:) Znam ja w wersji z beza ale ta tez wyglada slicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, ciekawe czy tak samo dobrze smakuje? :D Niestety mój M. stanowczo stwierdził, że nie życzy sobie cytryny w wypiekach ^^'

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co żółte jest bezapelacyjnie dla mnie symbolem lata! żółty rządzi <3
    tarta na pewno przepysznościowa (;

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, ale tych plasterków cytryny z wierzchu chyba bym nie zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwierz mi Sue, że sa pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  7. cytrynowe kwaskowe smaki.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. wow... podoba mi się i to bardzo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!