wtorek, 4 października 2011

Economy Gastronomy no. 1519 - czyli ciasto z DYNI kardamonowo-cynamonowe

Mogę śmiało to napisać. Moja dynia potrafi się mnożyć w nieskończoność! Myślałam, że moja walka się dziś skończy, bo wydawało mi się, że do ciasta wpakuje jej tyle, że ewentualnie zostaną jakieś tylko dyniowe niedobitki. Jednakże nie. Wciąż mnie straszy swoją intensywną pomarańczą kiedy otwieram lodówkę. Rany! Jutro kolejna runda. Jako broń chwycę fettuccine :). Trzymajcie kciuki.


Najprostsze ciasto z dynią

- 2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
- 3 duże jajka
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu


Jajka ucieramy z cukrem do "białości" Następnie dodajemy szklankę oleju, mąkę i przyprawy i całość miksujemy. Gdy ciasto jest za gęste dodajemy mleko.

Następnie mieszamy ciasto dokładnie z dynią. Dużą blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w 175 stopniach przez około 40-50 min.

Bardzo smaczne i mega aromatyczne. Polecam dla osób, które chcą się przekonać do dyni. Takimi małymi kroczkami można osiągnąć sukces, gdyż w tym przepisie dynia jest dodatkiem i proszę się jej nie bać. Smakuje świetnie!


7 komentarzy:

  1. Pochłonęłabym kawałeczek :) apetyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto. Na pewno pyszne i aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie ja do dyni jestem w ogóle nie przekonana...:) Ale powiem Ci, że na myśl o tym, że nawet gdybym zrobiła z niej ciasto taki olbrzym nadal nieustraszenie trwałby w mojej lodówce - wolę jeszcze poczekać z tym przełamywaniem dyniowych lodów...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ponieważ walczę z dynią szukałam inspiracji i zrobiłam właśnie ie to ciasto. Dzięki temu moja bitwa nr 2 z dynią jest wygrana:-) Rezultat zamieszczę pewnie jutro na moim blogu. Twoją wersję wzbogaciłam o posypkę z brązowego cukru i cynamonu. Bardzo proste ciasto i polecam wszystkim:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto mi ładnie wyszło, chociaz mialam watpliowsci przy kręceniu, bo bylo strasznie geste, mimo dodanego mleka.
    Dla mnie to ciasto jest jednak za mało słodkie;/

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!