czwartek, 6 października 2011

Economy Gastronomy - fettuccine z dynią w serowo - śmietanowym sosie

Ciąg dalszy moich zmagań z tym nieokiełznanym przeze mnie warzywem. o_0 !



Fettuccine z dynią w sosie śmietanowo - serowym

- 1 op. makaronu fettuccine
-  100- 150 gram dyni pokrojonej w drobną kostkę
- śmietana 18%
- ser pleśniowy typu lazur
- sól, pieprz, świeża gałka
- orzech włoski / garstka 


Makaron gotujemy al dente. Na oliwie przesmażamy dynię drobniutko pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy śmietanę i czekamy, aż w połowie nam odparuje. Teraz kolej na odrobinę sera pleśniowego. Wrzucamy kawałek. Oczywiście kawałek kawałkowi nie równy, ale naprawdę proszę zrobić to umiarkowanie, ale pamiętając o swoich upodobaniach kulinarnych.



Odparować śmietanę teraz do konsystencji gęstego sosu, cały czas mieszając, aby ser nam się dokładnie rozpuścił. W trakcie odparowywania wrzucamy makaron i dokładnie łączymy obydwa składniki naszego dania. Solimy, pieprzymy i dodajemy świeżo zmieloną gałkę. Posypujemy na koniec orzechami drobno posiekanymi.
 
 

6 komentarzy:

  1. niesamowite danko, i nie takie trudne, może spróbuję niedługo przyrządzić.

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie. Uwielbiam takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł.
    Ja jeszcze nie miałam styczności z dynią w kuchni, ale może za rok...? ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie dania. Dynia + makaron + ser = ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy makaronu z dynią, ale na pewno jest wart uwagi :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!