poniedziałek, 24 stycznia 2011

"I cóż, że ze Szwecji", czyli tosty Ubodzy Rycerze.

Kuchnia skandynawska wydaje mi się dość atrakcyjna; dlatego bez wahania postanowiłam sukcesywnie sprawdzać ich regionalne dania. Ubodzy rycerze to potrawa ze Szwecji, bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Do tego wszystkie składniki, których potrzebujesz, masz w domu. I ostrzegam, żeby potem nie było, że nie mówiłam.. zupełnie tak szybko jak się ją robi - uzależnia!




"Ubodzy Rycerze"

- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- tosty
- masło
- cukier, cynamon

Jajko z szklanką mleka ubijam, następnie po trochu dodaję mąki. Kiedy masa będzie gładka, dodaję resztę mleka i znów krótko miksuję. W powstałej masie zanurzam tosty, które przesmażam na maśle. Pod koniec posypuję cukrem i cynamonem i podaje. Polecam na jutrzejsze śniadanie :)


   +    =  UBODZY RYCERZE :-)

2 komentarze:

  1. O, to coś dla mojej córy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego, że to szwedzkie danie, jeszcze nie słyszałam. Za to słyszałam, że brytyjskie. A raz nawet, że francuskie :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!