Kuchnia skandynawska wydaje mi się dość atrakcyjna; dlatego bez wahania postanowiłam sukcesywnie sprawdzać ich regionalne dania. Ubodzy rycerze to potrawa ze Szwecji, bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Do tego wszystkie składniki, których potrzebujesz, masz w domu. I ostrzegam, żeby potem nie było, że nie mówiłam.. zupełnie tak szybko jak się ją robi - uzależnia!
"Ubodzy Rycerze"
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- tosty
- masło
- cukier, cynamon
Jajko z szklanką mleka ubijam, następnie po trochu dodaję mąki. Kiedy masa będzie gładka, dodaję resztę mleka i znów krótko miksuję. W powstałej masie zanurzam tosty, które przesmażam na maśle. Pod koniec posypuję cukrem i cynamonem i podaje. Polecam na jutrzejsze śniadanie :)
O, to coś dla mojej córy.
OdpowiedzUsuńTego, że to szwedzkie danie, jeszcze nie słyszałam. Za to słyszałam, że brytyjskie. A raz nawet, że francuskie :)
OdpowiedzUsuń