piątek, 21 grudnia 2012

Jeszcze na chwilę przed świątecznymi piernikami i makowcami..

Skoro sezon na "Nie jedz tego, to na Święta" wszyscy uważamy już dawno za rozpoczęty,
a ochota na słodkie nie odpuszcza..
Warto zrobić ciasto dobre, sprawdzone i szybkie.
Proszę Państwa, przed Wami..



-ZEBRA-
CIASTO W PASKI
 (szklanka - 250 ml ; przepis na dwie blaszki 31 X 11 cm)
 
- 3 szklanki mąki + 1 łyżka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody 
- 5 jajek
- dowolny aromat
- 1 łyżka kakao
(polecam rumowy bądź arakowy)
- 2 łyżeczki proszku z lekkim czubkiem
  • WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksować i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką/bułką tartą.Wykładać po 1 łyżce na przemian na środek foremki. Piec w temperaturze 150 stopni do momentu, aż ciasto wyrośnie i zacznie pękać na wierzchu, następnie w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. U mnie łączny czas wypieku to 80 min.

11 komentarzy:

  1. Świeteni wygląda ta zebra :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Myślę o zebrze w wersji bezjajowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietna ta zebra, jeszcze na tym zebrowym tle wyglada cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. o jejku! jaka cudowna... pięknie się ułóżyły te paseczki!

    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajna Ci ta zebra wyszła :) naprawdę super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszła świetnie! Muszę raz zrobić . Dziękuje za odwiedziny i komentarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda, jak ja dawno zebry nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka wspaniała ta zebra po prostu rewelacja !!
    Zapraszam do siebie przy okazji i pozdrawiam
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!