piątek, 7 grudnia 2012

Świąteczne ciastka - cookies z czekoladą

Idą Święta, więc trzeba testować nowe przepisy na bożonarodzeniowe ciacha.
U mnie dziś czekoladowe cookies z czekoladą.
Za dużo tego dobra? 
Oczywiście, że nie!


CZEKOLADOWE COOKIES 
Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
(przepis na 15 ciastek o średnicy ok. 9-10 cm)
(przepis z najnowszej Kuchni, lekko zmodyfikowany)

- 4 gorzkie czekolady
- 60 gram masła
- 2 duże jajka / 3 małe
- 160 gram cukru
- 110 gram mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

  • 220 gram czekolady rozpuszczam z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiam do wystudzenia. Jajka ucieram z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując powoli dodaję czekoladę. Najlepiej robić to w robocie. Jeśli ktoś nie ma takiego sprzętu, bez problemu przyda się pomoc drugiej osoby, albo po prostu przerwijcie pracę, wlejcie czekoladę i zmiksujcie całość. I tak wszystko się uda!

  • Następnie nie przerywając miksowania, dodajemy mąkę, sól i proszek. Tu spokojnie odważone wcześniej suche składniki możemy wsypywać do miseczki drugą ręką.
  • UWAGA! Masa będzie niemiłosiernie gęsta i taka być powinna :)
  • Dodajemy do niej 140 gram pokrojonej w kosteczkę czekolady i mieszamy całość łyżką.
  • Na blachę wyłożoną papierem wykładamy po solidnej łyżce masy i zmoczoną w wodzie łyżką formujemy ciastka. Ja zrobiłam duże, bo osobiście takie lubię. Nie da się absolutnie zrobić tego rękoma. Łyżka zmoczona w wodzie i formujemy! :) 
  • Na koniec pozostałą czekoladę kroimy również w małą kosteczkę i układy na wierzch ciastek.
  • Pieczemy w 160 stopniach przez 20 min.

10 komentarzy:

  1. Przydałby mi się teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że nie za dużo dobra!!! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciastka z maksimum czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  4. a mogę poprosić o kilka takich? ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :)
    Zapraszam do zabawy z pierniczkami:) jeśli chcesz dołączyć proszę zostaw komentarz pod postem na moim blogu z podaniem adresu mailowego na który wyśle przepis do zabawy:)
    Szczegóły na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, ale piękne i ultra czekoladowe ciacha

    OdpowiedzUsuń
  7. ulalala... ile czekolady. aż ślinka cieknie;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Są piękne! Chwytam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie, kiedy dodajemy cukier? Widnieje on w liście składników a w wykonaniu już nie.
    Jak robiłam te ciasteczka pierwszy raz to w piekarniku zlały się ze sobą. Co robię źle?
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, faktycznie mój błąd przepraszam! :)
      Jak się zlały, to może ciasto wyszło za rzadkie? Wiesz, to może np. zależeć od wielkości jajek. Dodaj na początek 3 łyżki mąki więcej i połóż ciastka w większej odległości. Mam nadzieję, że teraz się uda!
      Pozdrawiam :)
      Szana

      Usuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!