środa, 5 grudnia 2012

Co jadają dobrego w Austrii, czyli słynne ciasto z Linz

Choć bardziej przypomina tartę to Austriacy i tak upierają się przy nazwie torcik.
Jedno z popularniejszych ciast w Austrii, a dokładnie w mieście Linz.


KRUCHY TORCIK Z LINZ
(średnica formy: 23 cm)

ciasto:
- 25 dag mąki
- 20 dag zmielonych migdałów
- 25 dag masła
- 8 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- płaska łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
+ 1 roztrzepane jajko

masa:
- 320 gram domowej roboty dżemu malinowego (może być oczywiście też ze sklepu;))
- łyżka soku cytyrnowego
- 60 ml likieru wiśniowego

  • CIASTO: Do miski włożyć wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone masło i posiekać całość jak kruszonkę. Dodać jajko i żółtka i całość energicznie zagnieść. Schować ciasto do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu całości, odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć formę o średnicy 23 cm. Roztrzepanym jajkiem posmarować spód i posypać lekko bułką tartą. Podpiec w 180 stopniach przez 15 min.
  • MASA: Wymieszać składniki w misce. Na podpieczony spód wyłożyć masę z dżemu. Jeśli byłaby za rzadka można dodać trochę bułki tartej.
  • WYKOŃCZENIE: Rozwałkować resztę ciasta, wyciąć podłużne paski i ułożyć na cieście w kratkę. Posmarować paski z ciasta resztą roztrzepanego jajka i posypać gruboziarnistym cukrem.  Piec 30 min  w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/12/konkurs-z-polska-roza-bozonarodzeniowe.html

    OdpowiedzUsuń
  2. W pisanych średniowiecznych źródłach (nie wg żadnego uporu) Linzer Torte występuje jako najstarszy tort. Wprawdzie nie jest zbudowany warstwowo, alw jest zaliczany do tortów.
    Powstał właśnie w w Linzu, bowiem wówczas, tylko w rzecznym porcie na Dunaju, można było się zapatrzeć w niewzwykle wyszukane (jak na owe czasy) składniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny torcik upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity wypiek. Bardzo podoba mi się to nadzienie z dżemem malinowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wygląda! :) Tylko dlaczego do tej Warszawy tak daleko...?? ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!