Skoro sezon na "Nie jedz tego, to na Święta" wszyscy uważamy już dawno za rozpoczęty,
a ochota na słodkie nie odpuszcza..
Warto zrobić ciasto dobre, sprawdzone i szybkie.
Proszę Państwa, przed Wami..
CIASTO W PASKI
(szklanka - 250 ml ; przepis na dwie blaszki 31 X 11 cm)
- 3 szklanki mąki + 1 łyżka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 5 jajek
- dowolny aromat
- 1 łyżka kakao
(polecam rumowy bądź arakowy)
- 2 łyżeczki proszku z lekkim czubkiem
- WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksować i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką/bułką tartą.Wykładać po 1 łyżce na przemian na środek foremki. Piec w temperaturze 150 stopni do momentu, aż ciasto wyrośnie i zacznie pękać na wierzchu, następnie w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. U mnie łączny czas wypieku to 80 min.
Boskie :)
OdpowiedzUsuńŚwieteni wygląda ta zebra :D
OdpowiedzUsuńPiękna! Myślę o zebrze w wersji bezjajowej ;)
OdpowiedzUsuńZebra jest jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńswietna ta zebra, jeszcze na tym zebrowym tle wyglada cudnie!
OdpowiedzUsuńo jejku! jaka cudowna... pięknie się ułóżyły te paseczki!
OdpowiedzUsuńPS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)
Pozdrawiam!
Martyna
Ale fajna Ci ta zebra wyszła :) naprawdę super ;)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWyszła świetnie! Muszę raz zrobić . Dziękuje za odwiedziny i komentarz ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, jak ja dawno zebry nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJaka wspaniała ta zebra po prostu rewelacja !!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie przy okazji i pozdrawiam
http://kuchareczkamala.blogspot.com