poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta na czekoladowym spodzie cytrynowo-kokosowo-pomarańczowa

Wakacje na talerzu.


TARTA CZEKOLADOWA
-CYTRYNOWO-
-KOKOSOWO-
-POMARAŃCZOWA-

ciasto
- 45 dag mąki
- 25 dag masła
- 13 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- czubek łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa cytrynowa
- sok z 2-ch cytryn (zmierzcie dokładnie ile ml)
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
 - 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
 
warstwa pomarańczowa
- sok z pomarańczy (tyle samo, co cytrynowego)
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
 - 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 5-6 kropli soku z buraka
 
inne
- wiórki kokosowe
- masło do nasmarowania formy
- mąka do obsypania formy
 
  • CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem i cukrem oraz kakao (wpierw wszystkie suche). Następnie dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki. Rozcieramy całość rękoma, aby powstało nam coś, w stylu 'zacierek'. Rozcieramy masło z mąką i resztą składników z użyciem jak najmniejszej ilości siły. Ważne, aby nie rozgrzać masła. Teraz wbijamy jajko i dodajemy wodę, a całość energicznie zagniatamy. Całość schładzamy około 30 min.  Następnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy formę (u mnie 26 cm)  nasmarowaną masłem i oprószoną mąką w celu późniejszego wyjęcia ciasta w całości. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy wpierw 10 min w 180 stopniach, aż boki się zetną, następnie wyjmujemy całe obciążenie i pieczemy dalej, aż cała tarta się upiecze. Dalej w 180 stopniach. U mnie zajęło to około 15-20 min. Wyciągamy upieczony spód. Wyjmujemy z formy, studzimy.

  • MASA CYTRYNOWA: Sok z cytryn, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny przełożyć na spód tarty, solidnie obsypać wiórkami kokosowymi.
  • MASA POMARAŃCZOWA: Sok z pomarańczy, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Zabarw sokiem z buraka. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny przełóż na masę cytrynową, obficie obsyp wiórkami.

  • INNE:  Tarta jest dość czasochłonna, ale warta efektu. Najlepiej powinna odstać 'swoje' w lodówce, przez noc. Przed podaniem wyciągnijcie ją na 10 min. Pamiętajmy, że ciasto kruche nie powinno być przechowywane w zimnie, ale ze względu na krem nie za bardzo jest inne wyjście ;)

38 komentarzy:

  1. Mmmmmm rozmarzyłam się,cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda, już mam ochotę na kawałeczek....

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za pyszności tu przedstawiasz, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, szaleństwo! faktycznie wakacyjne smaki :) ranyści, jak to musi być pyszne! No i podoba mi się to barwienie buraczkiem.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. ułaa, ale szał dla kubków smakowych ;) pewnie szybko zniknie ze stołu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. widać, że pyszna! lekka i bardzo cytrusowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie ta tarta wygląda :)Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic tylko wprosić się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Owocowo, słodko, po prostu pysznie :) To nam się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  10. tylko smaków w jednym kawałku! coś pysznego, aż ślinka cieknie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za przemiły komentarz :)
    Ta tarta to rzeczywiście wakacje! Idealna na takie sierpniowe dni, kiedy zdarza mi się zapomnieć, że mamy lato! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No to wielka szkoda, że nie udało Ci się zjawić na warsztatach u Jakubiaka, miło by było się poznać :)
    A co do tarty, to ja obiektywna nie będę, bo mam słabość do takich tart :)

    OdpowiedzUsuń
  13. tyle smaków w jednym kawałku! coś pysznego! wakacje na talerzu - to lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak to pysznie wygląda! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. Matko taka pyszność , a ja na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  16. cztery smaki w jednym ? czy to nie za dużo rozkoszy kulinarnej? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapraszam Cię do zabawy http://moderntasteblog.blogspot.com/2012/08/zabawa-w-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  18. takiej tarty jeszcze nie jadłam, musi być przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoja tarta prawie pachnie mi z ekranu. Mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda apetycznie.
    Ciekawe jak smakuje z taką ilością rozkoszy...

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda cudnie, chyba w weekend spróbuję je zrobić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda na apetyczną, lekką i orzeźwiającą :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Naprawdę wakacyjne, słoneczne połączenie:).
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Musi być wspaniała...
    Nominowałam Cię! :)
    http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie, rewelacyjne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  27. Tyle dobroci w jednym cieście jednocześnie :). A wiesz, że też ostatnio piekłam tartę z lemon curdem? Tylko, że moja nie była taka wypasiona, skończyło się na ogromnej bezie na wierzchu :). (Wyszła prawie taka jak w tym filmie o Nigelu Slaterze :D)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jest mi miło nominować Cię do Versatile Blogger Award - naszej blogowej zabawy. Można w niej typować tylko 15 blogów, ale nie mogłam pominąć Twojej twórczości! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajny blog, hmm chętnie bym zjadła taką tartę , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. zapraszam do zabawy- nominowałam Twój blog:) tu więcej informacji: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Kombinacja przyprawiająca o zawrót głowy!:D pycha

    OdpowiedzUsuń
  32. na widok tej tary aż ślinka cieknie...piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!