KREM CYTRYNOWY
(LEMON CURD)
- sok z 2-ch cytryn
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
- 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- WYKONANIE: Sok z cytryn, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny, w słoiczku można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Uwielbiam lemon curd :) Pięknie wygląda i ma fantastyczny kolor :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze robię orange a i mango widziałam i smakowałam :)
Fajny krem:) Tak, na sernik dodać taki krem.... Pychota:)
OdpowiedzUsuńlemon curd robiłam tylko raz, więc muszę koniecznie powtórzyć, bo to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńJest cudowny, zdecydowanie warto zrobić (i zjeść :)).
OdpowiedzUsuńBardzo ładny ma kolor u ciebie. Mi taki nie wychodzi, może dlatego że dodaję całe jaja (nie lubię jak mi białka zostają) - przez to jest trochę rzadszy, i jeszcze cukier waniliowy, albo cukier z wanilią. Ach i skórkę! Zdecydowanie polecam zetrzeć skórkę, bo ona ma dużo tego na prawdę cytrynowego smaku.
Pozdrawiam
VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu zbliża się wielkimi krokami. W tym roku jesteśmy partnerem Festiwalu i w związku z tym mamy świetną propozycję, dla blogerów i blogerek, którzy chcieliby otrzymać wyjątkowy pakiet VIP. Aby mieć tę szansę wystarczy do 5 sierpnia na swojej stronie lub blogu w wyjątkowy i kreatywny sposób opisać Festiwal, prezentowane tam produkty bądź też odbywające się wydarzenia. Więcej informacji o zgłoszeniach i zasadach konkursu na profilu OFDS oraz Natoobe na facebooku.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy!
Od kiedy spróbowałam, mogę śmiało powiedzieć, że jestem fanką:)
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj, tylko z jakiegoś innego przepisu :) jak wymyślę coś ciekawego to jutro będzie dodatkiem do tartaletek :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu za mną chodzi.. Może wreszcie się na niego zdecyduję :)
OdpowiedzUsuńSzana jak pozyskujesz sok z cytryn?Ręcznie? Wyciskarką?(bo wiadomo wyciskarką soku wychodzi o wiele więcej niż ręcznie) chcę zrobić dlatego pytam ;)
OdpowiedzUsuńwyciskam ręcznie, na takiej oldschoolowej wyciskarce ;)
UsuńDziękuje! Bo chcę zrobić taki kremik na weekend Rodzicom.
UsuńŚciskam mocno ;)
piekłam kiedyś sernik z lemon curdem... był przepyszny;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemon curd. Robiłam sernik z jego udziałem, alez to było pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Mniam, jaki apetycznie żółty :D tyle się już naczytałam o lemon curd, a jeszcze nie miałam okazji próbować- chyba pora to zmienić;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten krem! szczególnie na kruchej tarcie, lub wyjadany prosto ze słoiczka ;)
OdpowiedzUsuńsuper! świetny pomysł :) i super kolorek :D
OdpowiedzUsuńNo, no, wygląda ciekawie, pewnie równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńU mnie konkursik.
Pyyycha!
OdpowiedzUsuńLubię.. bardzo<3
OdpowiedzUsuńPychotka :) ja robiłem podobny mus na zimno
OdpowiedzUsuńMm, mam ochotę na taki mus. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić ten lemon curd, bo wszędzie mnie kusi:D
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam, sprawdził się do ciasta:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam lemon curd, najlepszy jest własnoręcznie robiony. przekładałam nim wafle, biszkopty były już dla niego za słodkie.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor na zdjęciu wyszedł.
Pozdrawiam
Monika
Chyba poszukam jakiejś vegan wersji, bo już kolejny raz miga mi ten krem i mnie intryguje szalenie :)
OdpowiedzUsuńNo cóż, nastał taki szalony czas u mnie, że musiałam coś niecoś zmienić :)
Pozdrawiam
Zabieram się od dłuższego czasu żeby go zrobić :)Pyszny :)
OdpowiedzUsuńMmm, mysle, ze super by smakowal z jakimis pysznymi placuszkami :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam lemon curda. To chyba błąd... Zapisuję do zrobienia po diecie :)
OdpowiedzUsuńWitaj, u nas w Irlandii lemon curd jest bardzo popularny i lubię świeże pieczywo nim posmarowane. Może kiedyś spróbujemy zrobić według twojego przepisu. Dzięki z odwiedziny u nas pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń