środa, 1 sierpnia 2012

Krem cytrynowy - Lemon Curd

KREM CYTRYNOWY
(LEMON CURD)


- sok z 2-ch cytryn
- 110 gram masła w temperaturze pokojowej
 - 220 gram cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka

  • WYKONANIE: Sok z cytryn, jajka, żółtka oraz cukier wymieszaj razem w misce. Następnie masę podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i będzie konsystencji kremu. Zdejmij miskę znad pary i do ciepłej masy wmieszaj miękkie masło. Najlepiej w kawałkach - szybciej się rozpuści. Krem wystudzić. Zimny, w słoiczku można przechowywać do tygodnia w lodówce.

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam lemon curd :) Pięknie wygląda i ma fantastyczny kolor :)
    Ja jeszcze robię orange a i mango widziałam i smakowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny krem:) Tak, na sernik dodać taki krem.... Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lemon curd robiłam tylko raz, więc muszę koniecznie powtórzyć, bo to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest cudowny, zdecydowanie warto zrobić (i zjeść :)).
    Bardzo ładny ma kolor u ciebie. Mi taki nie wychodzi, może dlatego że dodaję całe jaja (nie lubię jak mi białka zostają) - przez to jest trochę rzadszy, i jeszcze cukier waniliowy, albo cukier z wanilią. Ach i skórkę! Zdecydowanie polecam zetrzeć skórkę, bo ona ma dużo tego na prawdę cytrynowego smaku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu zbliża się wielkimi krokami. W tym roku jesteśmy partnerem Festiwalu i w związku z tym mamy świetną propozycję, dla blogerów i blogerek, którzy chcieliby otrzymać wyjątkowy pakiet VIP. Aby mieć tę szansę wystarczy do 5 sierpnia na swojej stronie lub blogu w wyjątkowy i kreatywny sposób opisać Festiwal, prezentowane tam produkty bądź też odbywające się wydarzenia. Więcej informacji o zgłoszeniach i zasadach konkursu na profilu OFDS oraz Natoobe na facebooku.
    Serdecznie zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od kiedy spróbowałam, mogę śmiało powiedzieć, że jestem fanką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam wczoraj, tylko z jakiegoś innego przepisu :) jak wymyślę coś ciekawego to jutro będzie dodatkiem do tartaletek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od jakiegoś czasu za mną chodzi.. Może wreszcie się na niego zdecyduję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szana jak pozyskujesz sok z cytryn?Ręcznie? Wyciskarką?(bo wiadomo wyciskarką soku wychodzi o wiele więcej niż ręcznie) chcę zrobić dlatego pytam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyciskam ręcznie, na takiej oldschoolowej wyciskarce ;)

      Usuń
    2. Dziękuje! Bo chcę zrobić taki kremik na weekend Rodzicom.
      Ściskam mocno ;)

      Usuń
  10. piekłam kiedyś sernik z lemon curdem... był przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam lemon curd. Robiłam sernik z jego udziałem, alez to było pyszne!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, jaki apetycznie żółty :D tyle się już naczytałam o lemon curd, a jeszcze nie miałam okazji próbować- chyba pora to zmienić;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten krem! szczególnie na kruchej tarcie, lub wyjadany prosto ze słoiczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. super! świetny pomysł :) i super kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. No, no, wygląda ciekawie, pewnie równie dobrze smakuje!

    U mnie konkursik.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychotka :) ja robiłem podobny mus na zimno

    OdpowiedzUsuń
  17. Mm, mam ochotę na taki mus. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe.

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę zrobić ten lemon curd, bo wszędzie mnie kusi:D

    OdpowiedzUsuń
  19. kiedyś robiłam, sprawdził się do ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam lemon curd, najlepszy jest własnoręcznie robiony. przekładałam nim wafle, biszkopty były już dla niego za słodkie.
    Piękny kolor na zdjęciu wyszedł.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  21. Chyba poszukam jakiejś vegan wersji, bo już kolejny raz miga mi ten krem i mnie intryguje szalenie :)

    No cóż, nastał taki szalony czas u mnie, że musiałam coś niecoś zmienić :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Zabieram się od dłuższego czasu żeby go zrobić :)Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, mysle, ze super by smakowal z jakimis pysznymi placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie próbowałam lemon curda. To chyba błąd... Zapisuję do zrobienia po diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witaj, u nas w Irlandii lemon curd jest bardzo popularny i lubię świeże pieczywo nim posmarowane. Może kiedyś spróbujemy zrobić według twojego przepisu. Dzięki z odwiedziny u nas pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!