Słodko. Z resztek. Sezonowo.
TARTALETKI CZEKOLADOWE
Z
Z
MUSEM TRUSKAWKOWYM
ciasto:
(u mnie zamrożone resztki po tarcie; przepis znajdziecie TU )
- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
nadzienie:
- 6 płaskich łyżek żelatyny
- 50 dag truskawek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 3 łyżki masła
- 20 dag gorzkiej czekolady
- CIASTO: Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem, dodaję masło w małych kawałeczkach i rozdrabniam nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodaję jajko i wszystko energicznie zagniatam. Ciasto zawijam folią i odkładam do lodówki na 30 min. Wykładam formy, nakłuwam widelcem i piekę około 20 min w 180 stopniach.
- NADZIENIE: Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Truskawki miksuję na mus, mieszam z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie podgrzewam żelatynę z odrobiną musu w mikrofali. Nie wolno zagotować!. Dodaję do reszty musu i mieszam całość. Przekładam na spód tartaletek. Chowam do lodówki, a dla pewności do zamrażalnika na 15 - 20 min. Gdy mus się ścina - podgrzewamy śmietankę i zalewamy rozdrobnioną czekoladę z masłem w misce. Całość mieszamy. Następnie szprycujemy na zastygniętą warstwę truskawkową, dowolnie dekorujemy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
czekolada i truskawki to jedno z tych połączeń, których nie można przeoczyć:)
OdpowiedzUsuńnie szkoda ich jeść? takie piękne!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wyglądają wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygladaja!
OdpowiedzUsuńgenialne!!!!!!!
OdpowiedzUsuńpysznie i to połączenie czekottruskawkowe... mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie się prezentują, cudne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle cudo!
OdpowiedzUsuńpiękne ;]
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :-)
OdpowiedzUsuńmniam! pychotka! na pewno spróbuję : )
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz. Nawet nie za samą treść, ale że się u mnie odezwałaś, bo przynajmniej znalazłam super blog. Twój blog. Bardzo mi się podoba, a jutro go dokładniej przejrzę za dnia. Te ciasteczka ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńno i znowu czekolada przyciąga mój wzrok! wyglądają mega-smakowicie, tylko się wgryźć.
OdpowiedzUsuńJejku, muszą smakować obłędnie! Aż nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńIle tartaletek wychodzi z tej porcji? Bo chyba sporo?;)
OdpowiedzUsuńproporcje na ciasto są dla formy 27 cm *na tartę dużą* ok. Ja zawszę z takiej robię, bo potem połowę zamrażam i mam na inne tartaletki :) Ogółem wychodzi na 6 tartaletek o średnicy ok. 8-9 cm
Usuń