Moja pierwsza w życiu (mrożona).
I w żołądku.
Przepyszna.
MROŻONA ROLADA KOKOSOWA
-oszukany biszkopt-
- 500 gram herbatników
- 100 gram zmielonych migdałów
- 250 ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru (szklanka -> 250 ml)
- 4 łyżki kakao
- 100 gram masła
-masa kokosowa-
- 250 gram masła
- 200 gram cukru
- 200 gram wiórków kokosowych
- 100 ml śmietanki 30%
- PRZYGOTOWANIE: Odważ potrzebne składniki. Herbatniki i migdały zmiel na drobny pył i razem wymieszaj.
- WYKONANIE 'OSZUKANY BISZKOPT': W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj cukier, kakao i masło. Całość zagotuj i wymieszaj. Zostaw do wystygnięcia. Gdy będzie letnia wymieszaj z ciastkami i migdałami.
- WYKONANIE MASA KOKOSOWA: Masło otrzyjcie z cukrem, dodajcie wiórki i powoli, stopniowo wlewajcie gorącą śmietankę. Nie przerywajcie ucierania, aż składniki się dobrze połączą.
- WYKOŃCZENIE: Rozłóżcie na blacie folię spożywczą i rozsmarujcie herbatnikowy prostokąt 20X30 cm. Na to, wyłóżcie masę kokosową. Zawijacie w rulon, poczynając od dłuższego brzegu. Pomóżcie sobie folią. Gdy już całość będzie zawinięta. Przełóżcie ją do zamrażalnika i przykryjcie folią. Mrozimy całość całą noc, najlepiej 10-12 h.
- UWAGI: Róbcie ją, gdy temperatura jest poniżej 30 stopni albo dobrze zmrozicie składniki. Zwłaszcza przy zawijaniu. Ja nie mogłam się powstrzymać i nie wyszedł idealny rulonik :(
ciekaw i kuszące. Podoba mi się oszukany biszkopt
OdpowiedzUsuńkurczaczki pieczone! ależ zjadłabym plaster takiej czeko koko rolady!
OdpowiedzUsuńprawie identyczną mój tata robi już od lat. Bardzo dobra, mniam :)
OdpowiedzUsuńznam takiego jednego łasucha, który uwielbia kokosy, więc zapisałam przepis i może kiedyś sprawię komuś słodką radość
OdpowiedzUsuńWyszła prześwietna!Kawałki lekko podłużne mają swój urok,a w smaku na pewno nic nie straciła!
OdpowiedzUsuńWyszła obłednie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńBanalna?! Jest świetna!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje :) Czekam z niecierpliwością na makaroniki, o których wczxoraj pisałam na fb :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i z pewnoscią pyszna. No i kokosowa ! :) chętnie bym kawałek zjadła :)
OdpowiedzUsuńKokosy.. mniam :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńswietny i smaczny pomysl:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Lubię takie, inne niz tradycyjne ciasta:) Moim faworytem jest, póki co, ciasto fasolowe, które robię często:) //a co do obiadku, to polecam bo z cukinii można wyczarować wiele posiłków;)
OdpowiedzUsuńOooo! Świetny pomysł. W sam raz na upalne dni!
OdpowiedzUsuń