Zupę już zjedliśmy (krem z kalarepy z kurkumą - bodajże 2 posty poniżej :)), więc czas na drugie danie. Tym razem placuszki z kalarepy w chrupiącej panierce z chipsów typu tortilla. Na jutro już szykuję dla was deser :D
Ale nie będzie z kalarepy ;p
PLACKI / KOTLECIKI Z KALAREPY
W
PANIERCE Z CHIPSÓW TORTILLA
W
PANIERCE Z CHIPSÓW TORTILLA
- 2 duże kalarepy
- 1 jajko
- 100 gram chipsów tortilla
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- 1 op. greckiego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła
- PRZYGOTOWANIE: Obieramy kalarepę i kroimy na grube plastry grubości ok. 1 cm. Jajko roztrzepać, mąkę wymieszać z pokruszonymi chipsami.
- WYKONANIE: W małym garnku w posolonej wodzie gotujemy ok. 5 min plastry kalarepy, aby lekko zmiękły. Następnie osuszamy, zanurzamy w jajku następnie w czipsach z mąką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
- DRESSING: Jogurt mieszamy z sokiem cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na sam koniec dodajemy wybrane zioła. Serwujemy zimny do gorących placuszków.
I można jeść przy takich upałach! Domownicy narzekali, stękali (że smażę, że nie maja apetytu ;P), a i tak znikło wszystko w mgnieniu oka ;)
Świetny pomysł na obiad, ostatnio akurat szukałam przepisów na kotleciki bezmięsne :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takich plecaków, wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń