poniedziałek, 9 lipca 2012

BANALNA mrożona rolada kokosowa

Moja pierwsza w życiu (mrożona).
I w żołądku.
Przepyszna.


MROŻONA ROLADA KOKOSOWA

-oszukany biszkopt-

- 500 gram herbatników
- 100 gram zmielonych migdałów
- 250 ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru (szklanka -> 250 ml)
- 4 łyżki kakao
- 100 gram masła

-masa kokosowa-

- 250 gram masła
- 200 gram cukru
- 200 gram wiórków kokosowych
- 100 ml śmietanki 30%

  • PRZYGOTOWANIE: Odważ potrzebne składniki. Herbatniki i migdały zmiel na drobny pył i razem wymieszaj.
  • WYKONANIE 'OSZUKANY BISZKOPT':  W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj cukier, kakao i masło. Całość zagotuj i wymieszaj. Zostaw do wystygnięcia. Gdy będzie letnia wymieszaj z ciastkami i migdałami.
  • WYKONANIE MASA KOKOSOWA: Masło otrzyjcie z cukrem, dodajcie wiórki i powoli, stopniowo wlewajcie gorącą śmietankę. Nie przerywajcie ucierania, aż składniki się dobrze połączą.
  • WYKOŃCZENIE: Rozłóżcie na blacie folię spożywczą i rozsmarujcie herbatnikowy prostokąt 20X30 cm. Na to, wyłóżcie masę kokosową.  Zawijacie w rulon, poczynając od dłuższego brzegu. Pomóżcie sobie folią. Gdy już całość będzie zawinięta. Przełóżcie ją do zamrażalnika i przykryjcie folią. Mrozimy całość całą noc, najlepiej 10-12 h.

  • UWAGI: Róbcie ją, gdy temperatura jest poniżej 30 stopni albo dobrze zmrozicie składniki. Zwłaszcza przy zawijaniu. Ja nie mogłam się powstrzymać i nie wyszedł idealny rulonik :(

16 komentarzy:

  1. ciekaw i kuszące. Podoba mi się oszukany biszkopt

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczaczki pieczone! ależ zjadłabym plaster takiej czeko koko rolady!

    OdpowiedzUsuń
  3. prawie identyczną mój tata robi już od lat. Bardzo dobra, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam takiego jednego łasucha, który uwielbia kokosy, więc zapisałam przepis i może kiedyś sprawię komuś słodką radość

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszła prześwietna!Kawałki lekko podłużne mają swój urok,a w smaku na pewno nic nie straciła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie się prezentuje :) Czekam z niecierpliwością na makaroniki, o których wczxoraj pisałam na fb :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa i z pewnoscią pyszna. No i kokosowa ! :) chętnie bym kawałek zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. swietny i smaczny pomysl:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie, inne niz tradycyjne ciasta:) Moim faworytem jest, póki co, ciasto fasolowe, które robię często:) //a co do obiadku, to polecam bo z cukinii można wyczarować wiele posiłków;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oooo! Świetny pomysł. W sam raz na upalne dni!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!