czwartek, 28 kwietnia 2011

Ekspresowy sernik na zaskakującym spodzie ;)

Kolejny i już ostatni przepis z tegorocznej Wielkanocy. Sernik.

Zachęcam do głosowania:
Przewidziano nagrody dla głosujących! :)





Zrobiłam sama, choć pod pilnym okiem Szefowej Kuchni :). Serniki robiłam już nie raz, najczęściej jednak w pracy. Lubię je, bo zawsze wychodzą i dobrze smakują. Ten wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo tajemny składnik „X”, który okazał się ekspresowym spodem, po prostu zwalił mnie na kolana. Ja bym sobie życie utrudniała, a tu taki efekt, mniej niż w minutę :).




Sernik Wiedeński

- mała paczka rodzynek
- setka rumu
- 1 kg białego sera (mielonego i tłustego)
- 25 dag masła
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- dowolny zapach
- 6 łyżek mąki
- skórka z pomarańczy
- tłuszcz i tarta bułka
- herbatniki
- ewentualnie polewa czekoladowa



Nie miałam pojęcia, że mama robi spód po prostu z herbatników. Urzekło mnie to absolutnie. Takie oczywiste, szybkie i nie robi żadnej różnicy w smaku. Wysmarowaną formę tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy herbatnikami i mamy najlepszy kruchy spód pod sernik.

Rodzynki musimy sparzyć wrzątkiem. Następnie osączyć, zalać teraz rumem dla odmiany i odstawić.

Ser zmiksować z roztopionym masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem.

Masę wymieszać z przygotowanym wcześniej serem, do wszystkiego dodać teraz mąkę i rodzynki oraz skórkę.

Teraz delikatnie wszystko wymieszać z białkami ubitymi na sztywno. Najlepiej dodawać powolutku i mieszać, starając się nie zepsuć piany.

Wylać masę na herbatniki, piec w 180 stopniach około 1,5 godziny.

Po ostudzeniu można polać polewą z czekolady ;)

10 komentarzy:

  1. Świetny, nie tylko na świeta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki spód to właśnie ulubiony mojej mamy.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny! zapomniałam już, jak u Cb kolorowo i nieźle dostałam po oczach;)

    OdpowiedzUsuń
  4. też robię spody z wszelkich ciastek, i to nie tylko do serników. najbardziej lubię herbatniki, choć biszkoptowym spodem też nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię spody z herbatników :) ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ mnie kusisz Kochana tym sernikiem nieziemsko! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Herbatniki są najlepszym spodem dla ciast na świecie. Moja babcia zawsze ich używa i ciasta są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny sernik! Mimo szybkiego spodu, bardzo slow wypiek :))

    OdpowiedzUsuń
  9. też robiłam z ekspresowym spodem z herbatników zagniecionych z masłem :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!