To już ostatni łososiowy przepis.
I rozwiązanie zagadki:
"Do czego był Ci ten dżem post niżej?"
:)
BURGER Z ŁOSOSIA
Z DŻEMEM POMIDOROWO-IMBIROWYM
Z DŻEMEM POMIDOROWO-IMBIROWYM
(porcja na 4 osoby)
- filet z łososia 500 gram
- 2 jajka
- świeży koperek
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ostry dżem pomidorowo-imbirowy
- kapary
- czerwona cebula
- sałata
- 4 bułki z sezamem
- BURGERY: Łososia myjemy, wyjmujemy ości, kroimy na większe kawałki i mielimy w maszynce. Solimy, pieprzymy, wbijamy jajka, posiekany koperek (ilość wedle upodobań). Całość zagniatamy i jednocześnie dosypujemy bułki tartej. Nie napiszę dokładnych proporcji. Należy dodać tyle, aby ciasto było nie za rzadkie i dały się uformować 4 solidne, płaskie kotlety. Nacinamy je nożem w kratkę i smażymy na patelni, aż ładnie się zarumienią z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- ŁOSOSIO-BURGERY: Bułki lekko podpiekamy w piekarniku, aby były złote, ciepłe i chrupiące. Następnie smarujemy z obydwu stron dżemem pomidoro-imbirowym. Posypujemy odrobiną kaparów, układamy sałatę, cebulę pokrojoną w plasterki i na koniec rybnego burgera. Smacznego!
****
Ale super przepis! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:-))
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takim jedzeniem ;)
OdpowiedzUsuńWow, ale świetny pomysł :) Uwielbiam łososia, taki burger z nim musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńfajna propozycja :) lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPoezja! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie.
OdpowiedzUsuńGeneralnie wszystkie MC'Donaldy i Burger Kingi chowają się przy takiej bułće!
o mamo wygląda świetnie:D martwi mnie tylko moja szczęka która niezbyt mocno się otwiera, więc moja wersja musiała by być uboższa czyt. cieńsza:D
OdpowiedzUsuńMmmm....poezja po prostu, jeśli można tak określać jakiekolwiek burgery.
OdpowiedzUsuńmarzenie! gdyby ktoś mi takiego burgera przygotował oszalałabym ze szcęścia:)
OdpowiedzUsuńWidzę że u ciebie także zdrowy fast-food. ; )
OdpowiedzUsuń