Jest taka piosenka Gorillaz : "November has come".
Przesłuchajcie ją.
Moim zdaniem idealnie opisuje listopadowy stan.
Natomiast listopadową kuchnię najlepiej charakteryzuje ta zupa.
JESIENNA ZUPA Z DYNIĄ,
SOCZEWICĄ
SOCZEWICĄ
I
ŁOSOSIEM NORWESKIM
(przepis na solidne 4 porcje)
-115 gram czerwonej soczewicy
- 2 łyżki kuskusu
- 300 gram wędzonego łososia w całości
-5 szklanek wywaru warzywnego
-1 cebula
-300 gram dyni
-1 duża marchewka
-0,5 łyżeczki suszonego tymianku
-1 łyżeczka mielonego kardamonu
-1,5 łyżeczki kurkumy
- świeża kolendra
-0,5 łyżeczki kminku
-0,5 łyżeczki suszonej papryki jalapeno
- Przygotowujemy składniki: marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Cebulę w piórka, dynię w większe plastry. Soczewicę zagotowujemy w osolonym wrzątku. Polecam trzymać ją krócej niż informacja na opakowaniu. Będzie miała czas na dojście w zupie. Około 4-5 min. maksymalnie. Łososia kroimy w większą kostkę.
- Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego łososia. Wyjmujemy, kiedy zjaśnieje. Odstawiamy na bok. Dodajemy warzywa: cebulę, marchewkę, dynię. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy 2 łyżki kuskusu. Na sam koniec dodajemy soczewicę i całość trzymamy jeszcze na małym ogniu. Doprawiamy przyprawami.
- Podajemy z posiekaną kolendrą i kawałkami łososia na wierzchu. Smacznego!
Soczewica i łosoś? No, no... muszę to wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzachęcam! Rozgrzejesz się :)
UsuńBardzo smacznie wygląda. Z łososiem musi smakować genialnie.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię.
Łosoś w zupie to dla mnie nowość:)
OdpowiedzUsuńale fajnie to wygląda.
Głodna się robię jak widzę takie cuuudaaa!
OdpowiedzUsuńkanapkę zjedz.. z łososiem!
Usuń:p
UsuńMmmm...z łososiem! Pycha!
OdpowiedzUsuńI u mnie zupka z łososiem, ale zupełnie inna:-) Z soczewicą musi być pyszna:-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa się prezentuje mniam
OdpowiedzUsuńświetna zupa! Z chęcią taką przygotuję, jak znajomi będą mieli wpaść, dzięki za przepis Szana! :)
OdpowiedzUsuńNie łączyłam jeszcze dyni z łososiem, ciekawe :-)
OdpowiedzUsuń