U mnie w domu dynia co roku się rozmnaża.
Myślałam, że tym przepisem zakończę
'pumpkin challenge'
jednak nie.
Kolejne dyniowate posty wkrótce.
Na razie goździki, imbir, kakao,pomarańcz
..
No i dynia :)
CIEMNE MUFFINY Z DYNIĄ,
IMBIREM I GOŹDZIKAMI
- 280 gram puree z dyni
- 220 gram mąki
- 2 jajka
- skórka z 2-ch pomarńczy
- 75 gram brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kefiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- PRZYGOTOWANIA: Parzymy pomarańcze, ścieramy skórkę na tarce albo obieraczką do cytrusów. Orzechy siekamy, odmierzamy potrzebne składniki. Dynię gotujemy do miękkości w wodzie, następnie odcedzamy, miksujemy/rozgniatamy na mus i odstawiamy do wystygnięcia.
- WYKONANIE: W jednej misce mieszamy wszystkie 'suche' składniki: orzechy, skórkę, kakao, przyprawy, proszek, cukier, mąkę. W drugiej 'mokre': puree, jajka, olej, miód, kefir. Mieszamy w obydwu miskach składniki łyżką. Następnie 'susze' stopniowo dodajemy do 'mokrych', cały czas mieszając łyżką powstałą masę.
- PIECZENIE: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy papierki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 min.
- UWAGA: Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia! Następnie jemy :)
wspaniale urosły ;)mogę się wprosić na mufinkę ?:)
OdpowiedzUsuńoczywiście, zapraszam! :)
UsuńU mnie również dyniowe opętanie. Uwielbiam ten stan:)
OdpowiedzUsuńMuffinki bardzo pysznie się prezentują. Na pewno cud miód :)
OdpowiedzUsuńmmm mniam:))
OdpowiedzUsuńTo ja chcę taką muffinkę. Albo lepiej 5! ;)
OdpowiedzUsuńMoje dyniowe puree niestety już w ilości szczątkowej więc trzeba poważnie rozważyć na co je przeznaczyć ;p
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe smaki:)
OdpowiedzUsuń