poniedziałek, 12 listopada 2012

Obiad na dwa: Zapiekanka bądź omlet z łososiem, dynią i cukinią

Dzień Dobry czy Dobry Wieczór?
Przepraszam, za jakość zdjęć, ale zapiekanka załapała się na słońce,
omlet już nie..
Ach te moje 7 mega pikseli <3
..

w wersji zapiekanej :)

ZAPIEKANKA BĄDŹ OMLET
(wybierz wersję, którą lubisz bardziej!)
Z ŁOSOSIEM NORWESKIM,
DYNIĄ I CUKINIĄ
(przepis znów na solidnie sycące 4 porcje :))

- 200 gram łososia norweskiego
- 1 mały por
- 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
- 100 gram pieczarek
- 350 gram cukinii
- 425 gram dyni
- 10 jajek
- 7 płaskich łyżeczek mąki
- sól, pieprz

  • PRZYGOTOWANIA: Łososia kroimy w niezbyt dużą kostkę, por - w półplasterki. Koperek siekamy. Pieczarki w plasterki. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na sitku, aby obciekła. Dynię dodajemy do gotującej się wody, aby zmiękła.
  • DALSZE DZIAŁANIA: Łososia lekko obsmażamy na patelni, przekładamy na ręcznik. Również z ryby (nie tylko z cukinii) ucieknie jeszcze trochę wody. Trzeba się jej pozbyć dokładnie ze wszystkich składników, aby przepis wyszedł. Cukinię mocno odciskamy i również przesmażamy, aby woda wyparowała. Tak samo postępujemy z pieczarkami. Dynię, gdy już zmięknie, odsączamy i miksujemy blenderem na mus. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy do niej koperek i lekko solimy, pieprzymy. 
  • PRAWIE FINISZ: Miksujemy jajka i stopniowo dodajemy mąkę oraz mus z dyni. Na sam koniec mieszamy masę jajeczno-dyniową z pozostałymi składnikami.
ZAPIEKANKA CZY OMLET?
  • ZAPIEKANKA: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę przelewamy do natłuszczonej formy żaroodpornej i wstawiamy do pieca na 40-45 min. 
  • OMLET: Na dużej patelni ( śr. ok. 30 cm ) rozpuszczamy masło z domieszką oleju, wylewamy masę i smażymy pod przykryciem.
 
w wersji omleta :)

7 komentarzy:

  1. wersję zapiekaną biorę w ciemno, omletów jeszcze nie opanowałam... musimy się spotkać na szkoleniu szefofo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się naprawdę smakowicie ;)
    łosoś w zapiekance musi smakować wybornie;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, nie łączyłam jeszcze dyni z łososiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie, mimo, że już nie 'złapała' słonca. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia i łosoś i na dodatek cukinia? To musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!