Smaki dzieciństwa. Każdy z nas jakieś ma. Jedno z moich to dziko zbierane owoce leśne w okolicach jeziorka na wakacjach u dziadka. A potem najprostszy na świecie babciny placek z kruszonką. Po kikunastu latach odtwarzam ten smak.
Placek z jagodami
- 2 szklanki mąki
- 12,5 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku
- 1 litr jagód
kruszonka:
- 80 gram mąki
-50 gram masla
- 50 gram cukru
Na samym początku rozpuszczamy masło na ogniu i odstawiamy do wystudzenia.
Zagniatamy kruszonkę. Wszystkie składniki razem, w gładką kulę i wkładamy do lodówki.
Jajka miksujemy z cukrem, następnie pokolei dodajemy pozostałe skladniki, a na samym końcu wystudzone masło. Masa ma być dość gęsta, aby owoce się nie zatopiły. Masa może być zbyt rzadka przy dużych czy podwójnych jajkach. Warto wtedy dodać łyżkę lub dwie mąki, aby zagęścić ciasto.
Ciasto przelewamy do formy nasmarowanej i obsypanej bułką bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy owoce i kruszymy na sam wierzch spore kawałki kruszonki.
Pieczemy w 175 stopniach, około 40-45 min.
***
Pyszności, uwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńja z dzieciństwa pamiętam przepyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i z jagodami właśnie lub z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńale kawałek Twojego ciasta zjadłabym baaaardzo chętnie :)
Wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńznam ten przepis, to wspaniale i pyzne ciasto :) u mnie dzis tez sentymentalne powroty do dziecinstwa, dobrze ze piszesz o tym na blogu ;) az sie milo na sercu robi
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto choć u mnie w domu się go akurat nie robiło (ale u koleżanki jadałam:))
OdpowiedzUsuńProste, stare przepisy są najlepsze, a tak często się o nich zapomina :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placki...i do tego ta obłędna kruszonka..:)
OdpowiedzUsuńmmmm ale mi przypomniałaś.. :)
OdpowiedzUsuńdzięki za odwiedziny na moim blogu i miłe słowa :-) widzę, że niesamowicie smakowicie tu masz ! :D super strona!
OdpowiedzUsuńmniam :))
OdpowiedzUsuńTakie to proste, a na pewno pyszne. Nie wiem, czy kiedyś jadłam takie ciasto z jagodami. Mój smak dzieciństwa to przede wszystkim ucieraniec z jabłkami, taki moja mama robiła najczęściej :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszne ciasto z jagodami na deser
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierane ciasta, Twóje z jagodami prezentuje się przepysznie, przepis pozwolę sobie zapisać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)