piątek, 4 marca 2011

BASIC, czyli podstawowy przepis na kruche ciastka.

Uwielbiam kruche ciastka i ciasteczka. Zwłaszcza te 'American Style', z dodatkiem czekolady, coś a'la Pieguski. ;) Moje łakomstwo i chęć zrobienia swoich własnych, o oczko lepszych, spowodowało, iż wyszukałam fajny przepis, który zawsze się udaje i wychodzą z niego, właśnie fajne kruche maleństwa. Można dodawać co się chce, kakao, sproszkowane przyprawy (jak u mnie w przepisach: rozmaryn i kardamon), czy kawałki czekolady bądź m&m'sy.




Podstawowe ciasto na kruche ciasteczka

-200 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
-120 gram masła
- 10 gram cukru waniliowego
- 70 gram cukru


Masło ucieram z cukrami na gładka masę, następnie dodaje jajko i ponownie ucieram na gładką masę. Suche składniki mieszam ze sobą i dodaję do „mokrych”. Wyrabiam ciasto i gotowe. Gdyby kleiło się do rąk należy dodać ociupinę mąki.
Zachęcam was do wypróbowania i eksperymentowania. Dodawajcie, co wam się żywnie podoba. Przepis w stu procentach sprawdzony. Napewno wam wyjdą!

9 komentarzy:

  1. takie najprostsze.. z najulubieńszymi dodatkami są naj naj :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, dobrze mieć taki jeden wypróbowany i tylko go modyfikować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. super jest ten przepis zapiszę sobie i z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak to mawiają dobre kruche nie jest złe:) Wypróbuję Twój przepis bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szaleństwo ciasteczkowe opanowuje mnie w grudniu, ale może na takie skuszę się teraz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. mi też strasznie się podobają tego typu ciastka. zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kruche ciasteczka w najprzeróżniejszych formach:) Fajnie, że dałaś ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyda się taki wypróbowany przepis na ciasteczka na czas świątecznych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, a'la Pieguski są cudowne.

    Szana - nigdy nie robiłam blondie. Mówisz, że warto?

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!