środa, 8 sierpnia 2012

Suflet jagodowy


SUFLET JAGODOWY


 - 3 żółka
- 3 jajka
- 30 gram cukru pudru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 80 gram twarogu półtłustego
- 90 gram masy marcepanowej
- 40 gram śmietany 30%
- 40 gram przecieru z jagód
- 2 łyżki cukru 
- masło, cukier do foremek

  • WYKONANIE: Żółtka ubijcie na parze z cukrem pudrem. Sól, mąkę i twaróg razem wymieszajcie i najlepiej ugnieść całość łyżką, aby masa nabrała większej gładkości. Przecier jagodowy zmiksuj ze śmietaną i masą marcepanową. Do masy jagodowej wmieszajcie żółtka, następnie twaróg i lekko ubijcie jeszcze mikserem do jednolitego połączenia się składników. Białka ubijcie na sztywno z cukrem. Wmieszajcie do masy, delikatnie, aby zachować strukturę piany.
  • PIECZENIE: Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Najlepiej w żaroodpornych kokilkach trzymających temperaturę. Wysmarujcie je masłem, posypcie cukrem, nałóżcie do 3/4 wysokości masę. Zaznaczcie ostrzem noża rant. Tak jakbyście chcieli narysować kreskę pomiędzy masą a ścianką. Pamiętajcie! Suflety bardzo szybko opadają! Jemy od razu po wyciągnięciu :)

11 komentarzy:

  1. Mmm, mascarpone i jagody razem brzmią bardzo dobrze. Mam ochotę na ten suflet. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyrosl, no i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, brzmi i wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, apetycznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniały ten suflet :)

    OdpowiedzUsuń
  6. suflet rewelacja, muszę się kiedyś odważyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny suflet! jak z obrazka :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię wszelkie suflety, poszukuję aktualnie jakiś fajnych naczynek

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham to, chociaż jeszcze nie spróbowałam. Jagodowe cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Przepraszam za włączenie weryfikacji obrazkowej, ale niestety z dnia na dzień dostaję więcej spamu.. Nie zniechęcajcie się i piszcie czy smakowało :)!